kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Od znanstvene fantastike do stvarnosti: eksperimentalne crvotočine sve bliže postojanju
Znanost

Od znanstvene fantastike do stvarnosti: eksperimentalne crvotočine sve bliže postojanju

Crvotočina. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Sveučilište u Bristolu predstavilo je prvi praktični projekt koji ima za cilj stvaranje crvotočine (ili Einstein–Rosenov most) u laboratoriju, što bi potencijalno moglo spojiti svemir i unutrašnjost svemira. Projekt koristi novu računalnu shemu objavljenu u časopisu Quantum Science and Technology, koja iskorištava temeljne zakone fizike. Ova tehnologija, nazvana “protutransport”, može prenijeti maleni objekt kroz svemir bez prelaska čestica. Prema Sveučilištu u Bristolu, ovaj uspjeh pruža “neoboriv dokaz” postojanja fizičke stvarnosti koja podržava naš najtočniji opis svijeta.

Hatim Salih, počasni istraživački kolega u Quantum Engineering Technology (QET) laboratoriju Sveučilišta i suosnivač startupa DotQuantum, opisuje projekt kao značajan prekretnicu na kojoj su radili nekoliko godina. Ovaj uspjeh pruža teorijski i praktični temelj za ponovno razmatranje trajnih misterija svemira, uključujući istinsku prirodu prostorvremena. Znanstvenici su dugo pretpostavljali da detektabilni prijenosnici informacija moraju putovati kada komuniciramo, poput niza fotona koji prelaze optički kabel ili kroz zrak kako bi ljudi mogli čitati ovaj tekst. Slično tome, kada komuniciramo koristeći mozak, mnoštvo neuronskih signala odbija se.


Čak i za kvantnu teleportaciju, koja omogućuje prijenos potpune informacije o malenom objektu, stvarajući nerazlikovu kopiju originala na drugom mjestu dok se original raspada, postoji temeljno ograničenje koje sprečava savršeno kopiranje. Važno je napomenuti da je nedavna simulacija crvotočine na Googleovom procesoru Sycamore u osnovi eksperiment u teleportaciji. Hatim je objasnio da protutransport postiže cilj teleportacije, a to je transport bez tijela, bez bilo kakvih detektirajućih nosača informacija koji putuju.

Crvotočine, interstellar i pionirski rad

Crvotočine, koji su popularizirani u filmu Interstellar s nobelovcem Kipom Thornom, prvotno su predloženi kao rješenja Einsteina jednadžbe gravitacije kao prečaci u prostor-vremenu. Ključni zadatak prohodnost crvotočina je učiniti prostor prohodnim disjunktno, bez opaženog putovanja kroz prostor izvan crvotočina. Tim istraživača je svoj pionirski rad završio uz glazbu iz filma Interstellar, koja je adekvatno postavila ton za njihovo dostignuće.

“Ako se želi ostvariti kontraportacija, mora se izgraditi potpuno novi tip kvantnog računala: bez razmjene, u kojem komunicirajuće strane ne razmjenjuju čestice”, rekao je Hatim. “Za razliku od kvantnih računala velike skale koja obećavaju značajna ubrzanja, koja nitko još ne zna izgraditi, obećanje kvantnih računala bez razmjene čestica, čak i najmanje skale, je učiniti naizgled nemoguće zadatke – kao što je kontraportacija – mogućima, uključujući prostor na fundamentalan način zajedno s vremenom.”

Vodeći britanski kvantni stručnjaci u Bristolu, Oxfordu i Yorku surađuju na izgradnji fizičkog prototipa crvotočine u laboratoriju. Hatim je dodao da je cilj izgraditi crvotočine u laboratoriju u bliskoj budućnosti, koja može služiti kao poligon za testiranje suprotstavljenih fizičkih teorija, uključujući one vezane uz kvantnu gravitaciju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.