kozmos.hr
Svemir

Novi trag o prirodi brzih radio izboja (FRB)

Novi trag o prirodi brzih radio izboja (FRB)
objavljeno

Brzi radio-izboji (na Engleskom Fast Radio Bursts ili FRB) predstavljaju fascinantne astronomske fenomene. Iako traju samo milisekunde, tijekom tog kratkog vremenskog perioda mogu proizvesti svjetlost jaču od cijele galaksije. Postoje ponavljajući Brzi Radio Izboji, koji se mogu detektirati višestruko s istog izvora, dok drugi izgledaju kao jednokratni događaji. Iako još uvijek istražujemo što ih točno uzrokuje i jesu li oba tipa rezultat istih procesa, suradnja između zemaljskih radioteleskopa i svemirskih rendgenskih opservatorija omogućila nam je novi uvid u njihovu prirodu.

Većinu brzih radio izboja detektiramo izvan granica naše galaksije, što otežava detaljnu analizu njihovih uzroka. Međutim, 2020. godine, zabilježen je brzi radio izboj unutar Mliječne staze. Daljnje analize otkrile su da je izvor bio u blizini izuzetno magnetizirane neutronske zvijezde, poznate kao magnetar.

Ovo otkriće potaknulo je teoriju da magnetari mogu biti izvor FRB-ova, možda putem mehanizama sličnih onima solarnih bljeskova. Ipak, zbog značajnih razlika između magnetara i sunčevih zvijezda, još uvijek nije bilo jasno kako magnetar može emitirati toliku energiju u tako kratkom vremenskom okviru, unatoč njegovom snažnom magnetskom polju. Nedavna studija predlaže da je ključna uloga u tome rotacija magnetara.


Istraživanje, objavljeno na otvorenom serveru arXiv, usmjereno je na proučavanje magnetara FRB-a iz 2020. godine, poznatog kao SGR 1935+2154, koji predstavlja i magnetar i pulsar. Ova karakteristika omogućava mu emitiranje redovitih radio signala dok se okreće.

Pulsari su poznati po svojoj preciznosti i koriste se za mjerenje vremena u svemiru, od proučavanja gravitacijskih valova do teoretske svemirske navigacije. No, njihova rotacija s vremenom usporava zbog gubitka rotacijske energije, uzrokovanog magnetskim poljem. Analiziranjem ovog usporavanja, astronomi dobivaju uvid u strukturu neutronskih zvijezda i magnetara.

Povremeno, može doći do naglih promjena u brzini rotacije, poznatih kao glitch (ubrzanje) i anti-glitch (usporavanje). Vjeruje se da ove promjene nastaju zbog iznenadnih strukturalnih promjena unutar neutronskih zvijezda, poput zvjezdanih potresa.

U 2022., svemirske misije NASA-inog Nuklearnog spektroskopskog teleskopa (NUSTAR) i Istraživača unutrašnjeg sastava neutronskih zvijezda (NICER) na Međunarodnoj svemirskoj postaji zajedno su zabilježile još jedan brzi radio izboj iz SGR 1935+2154. Analiza rendgenskih podataka prije, tijekom, i nakon izboja, u kombinaciji s radio promatranjima, ukazala je na smanjenje brzine rotacije tijekom izboja, sugerirajući vezu između rotacije i generiranja brzog radio izboja.

Ovo istraživanje pokazalo je kako je prije izboja došlo do variranja rendgenskih emisija od SGR 1935+2154, zatim do glitch-a u rotaciji, samog izboja i povratka na uobičajenu brzinu rotacije. Premda se radi o pojedinačnom slučaju, rezultati upućuju na to da je promjena u rotaciji stvorila uvjete potrebne za oslobađanje akumulirane magnetske energije, što je rezultiralo generiranjem FRB-a

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.