kozmos.hr
Znanost

Novi horizonti u razumijevanju Van Allenovih pojaseva

Novi horizonti u razumijevanju Van Allenovih pojaseva
objavljeno

U novom istraživanju, koje je predvodilo Sveučilište u Birminghamu, ‘razotkrivene’ su tajne Van Allenovih pojaseva, pozivajući znanstvenu zajednicu da detaljnije istraži složenost opasnog svemirskog okruženja u blizini Zemlje. Ova studija, pionir u svojem polju, otvara vrata razvoju naprednih teorija i metoda za precizno predviđanje i analizu kretanja čestica u svemiru, naglašavajući svoj značaj kako u teorijskom tako i u praktičnom kontekstu, uključujući unapređenje metoda prognoziranja svemirskih vremenskih prilika.

Centrirajući se na istraživanje dviju zona bogatih energetskim česticama, poznatijih kao Radijacijski ili Van Allenovi pojasevi zračenja, ovo istraživanje ukazuje na potencijalnu prijetnju koju ove čestice, zarobljene unutar Zemljine magnetosfere, predstavljaju za elektroniku na satelitima i svemirskim letjelicama, kao i na moguće rizike po zdravlje astronauta.

Dugo godina, znanstvenici su težili razumijevanju dinamike ovih čestica, koristeći se od šezdesetih godina prošlog stoljeća ‘kvazilinearim modelima‘ za objašnjenje načina na koji se ove nabijene čestice kreću kroz svemir. Ovo istraživanje ne samo da pruža uvid u složenost ovih pojaseva već i postavlja temelj za reviziju i razvoj novih modela koji će preciznije odražavati stvarne uvjete u svemiru.


Nedavna otkrića bacaju novo svjetlo na primjenjivost standardne teorije, sugerirajući da se ona možda ne može koristiti tako često kako se pretpostavljalo. Istraživačka skupina, sastavljena od šesnaest znanstvenika iz vodećih institucija Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Finske, suočila se s izazovom reevaluacije i proširenja granica postojećih teorijskih modela. Primjena kvazilinearne teorije, iako naizgled jednostavna, zahtijeva visoku razinu preciznosti i detaljno razumijevanje kada se uklapa u modele svemirske fizike u skladu s mjerenjima iz svemira. Ova studija temeljito analizira i objašnjava kompleksnost integracijskog procesa.

Dr. Oliver Allanson, predvodnik studije i član tima za svemirsko okruženje i radio inženjering (SERENE) na Sveučilištu u Birminghamu, naglasio je značaj dubljeg razumijevanja ovih čestica: “Poboljšano poznavanje ponašanja ovih čestica ključno je ne samo za interpretaciju satelitskih podataka već i za produbljivanje našeg shvaćanja temeljnih načela svemirskih okruženja.”

Sljedeći koraci u istraživanju fokusirat će se na razvijanje naprednijeg teorijskog modela zasnovanog na nalazima ove studije. Ovaj model će se integrirati u postojeće modele svemirskog vremena kako bi se omogućile preciznije prognoze ponašanja potencijalno opasnih čestica blizu Zemlje. Očekuje se da će ova inovacija omogućiti znatno pouzdanije alate za prognoziranje i upravljanje svemirskim vremenom, što je od esencijalne važnosti za zaštitu svemirskih misija i vitalne tehnologije koje koristimo na Zemlji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.