kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Nove spoznaje sugeriraju da se galaksije ‘gase’ iznutra prema van
Svemir

Nove spoznaje sugeriraju da se galaksije ‘gase’ iznutra prema van

Spiralna galaksija NGC 1559, primjer lokalne galaksije koja stvara zvijezde (©NASA/ESA/Hubble).
autor
objavljeno

Istraživački tim okupljen oko projekta MASCOT – koji se bavi proučavanjem galaktičkih plinova – donio je prve spoznaje koje nam pomažu razumjeti evoluciju galaksija.

Galaktički plin

Naizgled nepromjenjive galaksije su u stanju fluktuacije motivirane raznim čimbenicima koji pokreću njihovu evoluciju. Među njima se ističe formiranje zvijezda, koje se rađaju iz velikih i hladnih oblaka molekularnog plina i čija brojnost ovisi o raspoloživom plinu.

Projekt MASCOT, koji promovira Europski južni opservatorij (ESO) i uz sudjelovanje Instituta za astrofiziku Andaluzije (IAA-CSIC), rođen je za proučavanje ovog hladnog plina, ključnog za razumijevanje galaktičke evolucije. Kao naslijeđe, odnosno javno i otvoreno objavljivanje podataka, projekt je upravo objavio svoje prve rezultate, s detaljnim promatranjima dvjestotinjak galaksija.

Spiralna galaksija NGC 1559, primjer lokalne galaksije koja stvara zvijezde (©NASA/ESA/Hubble).
Spiralna galaksija NGC 1559, primjer lokalne galaksije koja stvara zvijezde (©NASA/ESA/Hubble).

Evolucija galaksija

Galaksije koje promatramo u trenutnom svemiru pokazuju široku paletu svojstava, ali se obično klasificiraju kao plave i crvene, odnosno galaksije koje tvore zvijezde i mutne galaksije u kojima se zvijezde jedva rađaju.


Ipak, kako pojašnjava kaže Sara Cazzoli, istraživačica s Instituta za astrofiziku Andaluzije (IAA-CSIC) koja sudjeluje u projektu, „nekoliko galaksija pokazuje srednje karakteristike i nalazi se u takozvanoj ‘zelenoj dolini’, što predstavlja problem: da je proces galaktičke evolucije jednostavno stvar sporog iscrpljivanja plina, očekivali bismo da ćemo vidjeti mnogo više galaksija u zelenoj dolini. Dakle, neki mehanizam mora zaustavljati stvaranje zvijezda, čineći prijelaz iz plave u crvenu relativno brzim.“

Projekt MASCOT

MASCOT, pod vodstvom Dominike Wylezalek (Sveučilište u Heidelbergu), detaljno će proučiti skup galaksija iz baze podataka MaNGA (Mapping Nearby Galaxies at Apache Point Observatory), projekta koji je promatrao deset tisuća galaksija i dao dvodimenzionalne karte različitih podataka o galaksijama (kao, primjerice, brzine, starosti zvijezda u galaksijama, obilje elemenata ili brzina stvaranja zvijezda).

Međutim, MaNGA nije dao podatke o hladnoj fazi plina. Upravo je to fokus projekta MASCOT, koji će proučavati sadržaj molekularnog plina koji je dostupan za stvaranje zvijezda, kao i odnos između svojstava molekularnog plina, kao što su masa i kinematika, te brzine stvaranja zvijezda i sastava.

Prvi rezultati i daljnje istraživanje

U ovoj prvoj seriji podataka znanstveni tim je primijetio – povezujući masu molekularnog plina sa starošću zvijezda – da galaksije s manje plina obično pokazuju starije zvjezdane populacije u blizini galaktičkog centra, što je pokazatelj da se gašenje galaksija, ili promjena iz plave u crvenu, događa iznutra prema van.

„Povratne informacije zbog aktivnosti supermasivnih crnih rupa i/ili nasilnog formiranja zvijezda istražuju se kako bi se objasnilo ovo hlađenje. Ti procesi mogu potaknuti stvaranje velikih gibanja plina, galaktičkih supervjetrova, i tako zagrijati hladni međuzvjezdani medij. To usporava dolje ili, u najekstremnijim slučajevima, zaustavlja stvaranje zvijezda, prvo u središtu galaksija, a zatim u perifernijim područjima“, kaže Sara Cazzoli, članica projekta.

Dosadašnje istraživanje projekta MASCOT provedeno je na temelju nešto više od polovice ukupne količine podataka (oko 1400 sati dostupnog promatranja). Ukupni proučavani uzorak u konačnici će biti oko 250 do 300 galaksija.


Otkrivena kružna struktura supermasivne crne rupe u središtu naše galaksije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Wylezalek et al. „MASCOT – An ESO-ARO legacy survey of molecular gas in nearby SDSS MaNGA galaxies: I. first data release, and global and resolved relations between H2 and stellar content“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 510/3 (2022).

Anonymus (4. ožujka 2022.), „First results of the MASCOT project suggest that galaxies “turn off” from the inside out,“ iaa.csic.es (pristup 9. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.