kozmos.hr
Svemir

Nove snimke neobičnih Marsovih stijena

Snimka stjenovitih 'šiljaka' koju je snimio Curiosity 17. svibnja 2022. godine (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).
autor
objavljeno

Površina Marsa prepuna je neobičnih geoloških oblika koji su produkt složene i duge geološke povijesti Crvenog planeta.

‘Znatiželjni’ Curiosity snima neobične oblike

Rover Curiosity – koji će početkom kolovoza ‘proslaviti’ desetljeće aktivnosti na Crvenom planetu – poslao je 15. svibnja, tj. 3474 dana misije, nove slike neobičnih Marsovih stijena. Šiljci su najvjerojatnije cementirana ispuna drevnih pukotina u sedimentnoj stijeni. Sedimentne stijene formiraju slojevi pijeska i vode, ali ostatak stijene bio je napravljen mekšeg materijala i vremenom je erodirao.

Snimka stjenovitih 'šiljaka' koju je snimio Curiosity 17. svibnja 2022. godine (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).
Snimka stjenovitih ‘šiljaka’ koju je snimio Curiosity 17. svibnja 2022. godine (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).

Osjetljive značajke također su mogle biti oblikovane lakšom gravitacijom planeta koja iznosi otprilike jednu trećinu zemaljske atmosfere. Znanstvenici, barem za sada, nisu u objavama elaborirali koji bi točno čimbenici i obilježja mogli utjecati na formiranje ovakvog neobičnog oblika.

Curiosity na površini Marsa snimio ‘mala vrata’

Istraživanje Marsa

Znanstvenici očekuju da će Curiosityjeva Mast Camera ili Mastcam – koja je snimila ovu čudnu sliku Marsa – u skorije vrijeme poslati mnoštvo novih nevjerojatnih slika kako rover nastavlja svoje istraživanje Mount Sharpa (Aeolis Mons). „Na brežuljku odmah u daljini bit će mozaik, koji se sada zove ‘Sierra Maigualida’, koji će nam reći više o teksturama najgornje jedinice brda,“ rekla je geologinja Susanne Schwenzer o nastavku roverove aktivnosti.

Od rovera se također očekivalo da ispita ‘zanimljive strukture’ pod nadimkom La Paragua, da napravi multispektralnu analizu značajki znanih kao San Pedro i da koristi stereosnimke na značajki zvanoj Tapir, koju je vjerojatno formirao sedimenti koji tvore stijenu kemijskim i fizikalnim promjenama.

Nastavak potrage

Curiosity već godinama traži – a u nastavku svoga rada i nastavit će tražiti – obilježja i tragove koji govore o drevnim nastanjivim uvjetima u krateru Gala. Rover se na svom putu penje uz planinu Sharp (Mount Sharp) kako bi proučio taloženja iz okoliša tijekom eona.

Noviji NASA rover, Perseverance, sletio je 18. veljače 2021. godine te krenuo u potragu za potencijalnim drevnim mikrobima u delti drevne rijeke unutar kratera Jezero. Perseverance također prikuplja uzorke za koje se NASA nada da će uspjeti – tijekom jedne od budućih planiranih misija do 2030-ih godina – vratiti na Zemlju na analizu.

ExoMars vjerojatno odgođen za 2028.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

„RAW IMAGES – Sol 3474: Mast Camera (Mastcam),“ mars.nasa.gov (pristup 5. lipnja 2022).

Elizabeth Howell (4. lipnja 2022.), „These bizarre spiky Mars rocks likely formed by erosion and ancient fractures (photo),“ space.com (pristup 5. lipnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube