kozmos.hr
Znanost

U Finskoj otkrivena nova vrsta vodenih medvjedića

shutterstock_735263203 (Curiosmos)
objavljeno

Nova vrsta vodenih medvjedića (ili dugoživca) ima zanimljive prilagodbe za život ispod zemlje kao što su smanjene noge i kandže.

Otkriće

Znanstvenici su naišli na potpuno novu vrstu vodenih medvjedića, odnosno dugoživaca. Dugoživac je otkriven u nacionalnom parku Rokua u sjevernoj finskoj obalnoj regiji Ostrobothnia. Led i vjetar oblikovali su krajolik koji je rezultirao nastankom različitih značajki – uključujući kopnene dine bogate lišajevima ugrožene ljudskom aktivnošću.

Biolog Matteo Vecchi sa Sveučilišta Jyväskylä predvodio je tim znanstvenika koji su skupljali mahovinu, lišajeve, lišće i korijenje iz pijeska Rokua. Ne samo da su pronašli dugoživce, već su pronašli i novu vrstu. Riječ je o petoj otkrivenoj vrsti roda Macrobiotus pseudohufelandi. Ovi vodeni medvjedići posebno su se prilagodili životu pod zemljom, sa smanjenim kandžama i nogama.

Fotografija nove vrste vodenih medvjedića viđena pod mikroskopom (©Matteo Vecchi et al).
Fotografija nove vrste vodenih medvjedića viđena pod mikroskopom (©Matteo Vecchi et al).

‘Nagini’

Vrsta je nazvana Macrobiotus naginae po Nagini, Voldemortovoj zmiji, ljubimcu i posljednjem horkruksu u romanima o Harryju Potteru. „Ovaj izmišljeni lik, nekadašnja ukleta žena koja je trajno i nepovratno ostala bez udova, pruža prikladno ime za novu vrstu unutar roda pseudohufelandi koja također posjeduje smanjene noge i kandže,“ napisali su istraživači.


Moguće je da su medvjedići razvili manje udove kako bi mogli učinkovitije puzati po tlu i pijesku. Unatoč potrebi za vodom također mogu preživjeti duga razdoblja suše, što bi moglo biti korisno u sušnijim regijama. Anhidrobioza vodenih medvjedića rezultira izbacivanjem vode iz tijela, ostavljajući organizam kao suh, gotovo neuništiv komad. Ovo neobično biće stoga može živjeti u ovom suspendiranom stanju godinama ili desetljećima, a zatim iznenada ponovno oživjeti u prisutnosti vode.

Biološki eksperiment u sklopu misije Artemis I

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.