kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nova mjerenja čestica W bozona ne slažu se sa standardnim modelom
Znanost

Nova mjerenja čestica W bozona ne slažu se sa standardnim modelom

objavljeno

Čestica W bozona: W bozon upravlja onim što se naziva slabom silom, jednom od četiri temeljne sile prirode, i stoga temeljem Standardnog modela.

Nakon desetljeća pomnih mjerenja, znanstvenici su objavili da temeljna čestica – W bozon – ima znatno veću masu od teoretizirane, potresajući temelje našeg razumijevanja funkcioniranja svemira.

Ti su temelji utemeljeni na standardnom modelu fizike čestica, što je najbolja teorija koja opisuje najosnovnije građevne blokove svemira i sile koje njima upravljaju.

https://kozmos.hr/portal-za-petu-dimenziju-predlozen-u-novoj-cestici/

Nova mjerenja ne slažu se sa standardnim modelom

Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Science kaže da najpreciznije mjerenje W bozona ikad napravljeno izravno proturječi predviđanju modela.

Ashutosh Kotwal, fizičar sa Sveučilišta Duke koji je vodio istraživanje, rekao je za AFP da je za rezultat bilo potrebno više od 400 znanstvenika tijekom 10 godina kako bi pomno ispitali četiri milijuna kandidata za W bozon iz “skupa podataka od oko 450 bilijuna sudara”.


Ovi sudari nastali su razbijanjem čestica pri nevjerojatnim brzinama u sudaraču Tevatron koji se nalazi u Illinoisu.

Bio je to akcelerator čestica najveće energije na svijetu do 2009. godine, kada ga je zamijenio Veliki hadronski sudarač, koji je nekoliko godina kasnije slavno promatrao Higgsov bozon.

Tevatron je prestao raditi 2011., ali znanstvenici u Collider Detectoru u Fermilabu (CDF) od tada bilježe brojke.

Harry Cliff, fizičar čestica sa Sveučilišta Cambridge koji radi na Velikom hadronskom sudaraču, rekao je da je standardni model “vjerojatno najuspješnija teorija koja je ikada zapisana – može davati fantastično precizna predviđanja”.

Ali ako bi se pokazalo da su ta predviđanja pogrešna, ne bi se mogla samo izmijeniti.

“To je poput kuće od karata, malo povučete previše, cijela se stvar sruši”, rekao je Cliff.

Problemi standardnog modela

Ali standardni model nije bez problema. Na primjer, ne uzima u obzir tamnu tvar, za koju se smatra da čini 95% svemira.

To nije jedini problem standardnog modela, fizičari tvrde da su naišli na nekoliko dijelova koji u njemu nedostaju.

Jan Stark, fizičar i direktor istraživanja na francuskom institutu CNRS, rekao je “ovo je ili veliko otkriće ili problem u analizi podataka”

Znanstvenici CDF-a rekli su da su odredili masu W bozona s preciznošću od 0,01% – dvostruko preciznije od prethodnih pokušaja.

Usporedili su to s mjerenjem težine gorile od 350 kg s točnošću od 40 grama (1,5 unce).

Otkrili su da se razlikuje od predviđanja standardnog modela za sedam standardnih devijacija, koje se također nazivaju sigma.

“Ako je ovo stvarno, a ne neka sustavna pristranost ili nerazumijevanje kako napraviti izračune, onda je to velika stvar jer bi to značilo da postoji novi temeljni sastojak našeg svemira koji još nismo otkrili.”


Međutim, dodao je: “Ako ćete reći nešto tako veliko kao što smo razbili standardni model fizike čestica, a postoje nove čestice koje morate otkriti, kako biste uvjerili ljude u to, vjerojatno trebate više od jednog mjerenja.”

Suglasnogovornik CDF-a David Toback rekao je: “Sada je na zajednici teorijske fizike i drugim eksperimentima da to prate i rasvijetle ovu misteriju.”

I nakon desetljeća mjerenja,mjerenja još nisu gotova.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Agence France-Presse (8. travnja, 2022.,) ” ‘Extraordinary’ W boson particle finding contradicts understanding of how universe works,” The Guardian

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.