kozmos.hr
Astronomija

Nema znakova dvojnih zvijezda u središtu Mliječne staze

Mliječna staza. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Zvijezde koje žive najbliže supermasivnoj crnoj rupi u središtu Mliječne staze nemaju zvjezdane pratitelje, otkriva nova studija. Koristeći W. M. Keck opservatorij na Maunakei, na otoku Havaji, Devin Chu iz Hiloa, astronom s UCLA Galactic Center Orbits Initiative, vodio je desetogodišnju studiju koja je otkrila da su ove ‘S-zvijezde’, gdje ‘S’ označava Sagittarius A*, ime monstruozne crne rupe u jezgri naše galaksije, same.

Rezultat je iznenađujući

Rezultat je iznenađujući s obzirom na to da su S-zvijezde koje je Chuov tim promatrao uključivale mlade, masivne zvijezde glavnog niza koje su stare samo oko šest milijuna godina. Obično zvijezde ove dobi koje su 10 puta masivnije od našeg Sunca provode svoje “djetinjstvo” uparene s blizancem u binarnom sustavu, ili ponekad čak u grupi od troje.

“Ovo otkriće govori o nevjerojatno zanimljivom okruženju Galaktičkog Centra”, rekao je Chu, koji je glavni autor studije objavljene u The Astrophysical Journal. “Vjerojatno je da snažan utjecaj supermasivne crne rupe uzrokuje da binarni zvjezdani sustavi ili se spoje ili postanu poremećeni, gdje pratiteljska zvijezda biva izbačena iz regije. To bi moglo objasniti zašto ne vidimo zvijezde s pratiteljima tako blizu Sagittariusa A*.”

Desetogodišnja studija

Desetogodišnja studija označava prvu potragu za binarnim sustavima unutar skupine S-zvijezda. Koristeći Keckov adaptivni optički sustav uparen s njegovim OH-Suppressing Infrared Imaging Spectrograph (OSIRIS), Chu i njegov tim pratili su kretanje 28 S-zvijezda; 16 od njih su mlade, glavne sekvence B-tipa zvijezda, a ostatak su niskomase, stare M-tipa i K-tipa divovske zvijezde.

“Keckova adaptivna optika i OSIRIS bili su ključni u pružanju infracrvenog uvida koji nam je bio potreban da bismo mogli zaviriti kroz prašinu Galaktičkog Centra, kao i razlikovati pojedinačne S-zvijezde u ovom vrlo gusto naseljenom području”, rekao je Chu.

Nova granica

Ne samo da su otkrili da su S-zvijezde samci, istraživači su također uspjeli izračunati granicu koliko ovih S-zvijezda mogu postojati kao binarne, metrika poznata kao binarna frakcija. Otkrili su da je gornja granica binarne frakcije mladih S-zvijezda 47 posto, što znači da od svakih 100 S-zvijezda, najviše 47 od njih može biti u binarnim sustavima. Ova granica dramatično je niža od očekivane za slične tipove mladih zvijezda, koje imaju binarnu frakciju od 70 posto.

Kozmički misterij

Ovo otkriće sugerira da zvijezde s pratiteljima imaju teškoće u održavanju zajedno u ekstremnom okruženju supermasivne Nema znakova dvojnih zvijezda u središtu Mliječne staze Mliječne staze. Otkriće dodaje već egzotičnoj prirodi S-zvijezda, čije rođenje ostaje misterij. Plimske sile crne rupe obično ometaju tradicionalnu formaciju zvijezda, postavljajući pitanja o tome kako su S-zvijezde uspjele razviti se unutar opasne kozmičke vrtloge koju stvara Sagittarius A*.

“Neizmjerno sam zahvalan što imam priliku proučavati ove bizarne i fascinantne zvijezde sa svog domaćeg otoka”, rekao je Chu. “Neki od podataka korištenih za ovu studiju prikupljeni su dok sam bio student na Hilo Intermediate i High School! Nevjerojatno je zadovoljstvo moći provoditi revolucionarna znanstvena istraživanja dok se vraćam kući na Havaje.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.