kozmos.hr
Svemir

NASA traži novi plan za povrat uzoraka s Marsa

Rover Perseverance snimio je ovaj "selfie" helikopterom Ingenuity 6. travnja 2021. Sada je misija Ingenuity produžena do kraja kolovoza. Izvor: NASA / JPL-Caltech / MSSS
objavljeno

Plan NASA-e za vraćanje uzoraka s Marsa na Zemlju je privremeno stavljen na čekanje dok se ne nađe efikasniji i ekonomičniji način realizacije, istaknuli su dužnosnici agencije ovog ponedjeljka. Misija prikupljanja marsovskog tla i stijena već desetljećima predstavlja prioritet unutar NASA-e, no planirani datum povratka neprestano se odgađa zbog rastućih troškova. Prema Business Insider-u, nedavni neovisni pregled procjenjuje troškove na između 8 i 11 milijardi dolara, s očekivanim datumom povratka uzoraka tek 2040. godine, što je značajno kasnije u odnosu na prvotne procjene.

Bill Nelson, administrator NASA-e, izrazio je zabrinutost zbog visokih troškova i kašnjenja u realizaciji projekta povrata marsovskih uzoraka. Pozvao je privatni sektor i razne centre unutar agencije da iznesu alternativne prijedloge za restrukturiranje ovog ambicioznog projekta. U kontekstu općih proračunskih rezova, naglasio je važnost očuvanja financiranja drugih znanstvenih inicijativa.

“Trebamo iskoristiti sve inovativne i originalne ideje koje su nam dostupne,” rekao je Nelson tijekom tiskovne konferencije. Rover Perseverance već je uspješno sakupio 24 osnovna uzorka u epruvetama od svog slijetanja u krateru Jezero, nekadašnjoj riječnoj delti na Marsu, 2021. godine. Plan je sakupiti više od 30 uzoraka kako bi se istražili potencijalni tragovi drevnog života na Marsu. NASA planira vratiti barem dio prikupljenih uzoraka na Zemlju tijekom 2030-ih godina, uz pridržavanje budžeta od maksimalno 7 milijardi dolara. Za realizaciju tog plana bit će potrebna svemirska letjelica koja će otputovati na Mars, preuzeti epruvete i zatim se lansirati s površine planeta, te se susresti s drugom letjelicom koja će uzorke prevesti na Zemlju.


Povrat uzoraka s Marsa nije upitan

Nicky Fox, šefica znanstvenih misija NASA-e, na tiskovnoj konferenciji je odbila nagađanja o točnom datumu dolaska uzoraka na Zemlju ili o broju uzoraka koji bi mogli biti vraćeni. “Detalji će biti specificirani u budućim prijedlozima,” izjavila je. “Nikada prije nismo izveli lansiranje s druge planete, što ovu misiju povrata uzoraka s Marsa čini izuzetno izazovnom i intrigantnom,” dodala je Fox.

Znanstvena zajednica iščekuje priliku za analizu netaknutih uzoraka s Marsa u svojim laboratorijima, što bi predstavljalo značajan napredak u usporedbi s osnovnim analizama koje provode svemirske letjelice na Crvenom planetu. Detaljna analiza tih uzoraka mogla bi otkriti tragove mikroskopskog života koji datira unatrag milijarde godina, u doba kada su na Marsu postojali tokovi vode, prema podacima NASA-e. Osim toga, ti uzorci bi mogli biti ključni za odabir lokacija na Marsu gdje bi astronauti mogli sletjeti tijekom 2040-ih, pojasnio je Nelson. Laboratorij za mlazni pogon NASA-e u Pasadeni, Kalifornija, koji je ranije bio zadužen za ovaj projekt, suočio se s velikim brojem otpuštanja zbog smanjenja proračuna. Nelson stoga poziva na široku suradnju unutar agencije kako bi se projekt adekvatno preoblikovao i decentralizirao. NASA planira prikupiti prijedloge do kasne jeseni ove godine.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.