kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA ponovno uspostavila kontakt s mini-helikopterom na Marsu
Svemir

NASA ponovno uspostavila kontakt s mini-helikopterom na Marsu

objavljeno

NASA je ponovo uspostavila kontakt s mini-helikopterom na Marsu,  kako je američka svemirska agencija izvijestila u subotu, nakon što je iznenadni prekid veze izazvao zabrinutost da je ova neumorna letjelica možda doživjela svoj kraj. Ingenuity je visok oko 0,5 metara, a stigao je na Mars 2021. godine zajedno s roverom Perseverance, postavši prva motorizirana letjelica koja autonomno leti na drugom planetu. Podaci koje helikopter prikuplja, prenose se na Zemlju putem Perseverancea. Međutim, komunikacija je neočekivano prekinuta tijekom testnog leta u četvrtak, za vrijeme Ingenuityjevog 72. poletanja na Marsu.

“Dobre vijesti danas,” objavio je NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) na platformi X, prethodno poznatom kao Twitter, kasno u subotu. Agencija je objasnila da je kontakt s helikopterom ponovno uspostavljen nakon što je Perseveranceu naloženo da “provede dugotrajne sesije osluškivanja signala Ingenuityja.” “Tim trenutno analizira novopridošle podatke kako bi bolje razumio iznenadni prekid komunikacije tijekom 72. leta,” dodali su iz NASA-e.


NASA je prethodno izjavila da je Ingenuity tijekom Leta 72 dosegao visinu od 12 metara, što je bio “brz vertikalni let za testiranje helikopterovih sustava, uslijed neplaniranog ranog slijetanja tijekom njegovog prethodnog leta.

No, tijekom njegovog spuštanja, “komunikacija između helikoptera i rovera prekinuta je prerano, prije samog slijetanja helikoptera,” izvijestila je agencija.

Izvan dometa

JPL je u petak naveo da je Perseverance privremeno bio “izvan vizualnog kontakta s helikopterom Ingenuity, no postojala je mogućnost da se tim približi za vizualni pregled.”

U odgovoru na upit objavljen na X-u, vezan uz to može li Ingenuity ponovno letjeti, JPL je u subotu izjavio: “Tim prvo mora analizirati novopridošle podatke kako bi mogao donijeti tu odluku.”

NASA je ranije već iskusila gubitak kontakta s helikopterom, uključujući dva mučna mjeseca prošle godine.

Ovaj minijaturni helikopter, koji teži samo 1,8 kilograma, daleko je premašio svoj prvotni cilj od pet letova u razdoblju od 30 dana na Crvenom planetu. Ukupno je preletio nešto više od 17 kilometara i dostigao visine 24 metra. Njegova izdržljivost je impresivna, osobito uzimajući u obzir da mora preživjeti izuzetno hladne marsovske noći, zagrijavajući se solarnim panelima koji tijekom dana pune njegove baterije.

U suradnji s Perseveranceom, Ingenuity je djelovao kao zračni izvidnik, pomažući svom kotačastom suputniku u traganju za potencijalnim znakovima drevnog mikrobnog života na Marsu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.