kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA istražuje misteriozni svemirski objekt koji je pao čovjeku u kuću
Svemir

NASA istražuje misteriozni svemirski objekt koji je pao čovjeku u kuću

misteriozni objekt. Zasluge: Alejandro Otero/X.
objavljeno

NASA je započela temeljitu analizu neobičnog objekta koji je iz svemira pao u kuću na Floridi, izazvavši sumnju da bi mogao biti dio svemirskog otpada, odnosno komad otpadnog materijala s Međunarodne svemirske postaje. Ovaj incident, koji je privukao značajnu pažnju javnosti, dogodio se kada je Alejandro Otero, stanovnik Naplesa, na Floridi, preko društvene mreže X podijelio svoje uznemirujuće iskustvo. Objavio je kako je misteriozni objekt prodro kroz krov njegove kuće, nastavljajući se kroz dva kata, u trenutku kada je njegov sin bio u kući, 8. ožujka poslijepodne.

Otero pretpostavlja da je objekt dio teretne palete s starim baterijama koju su NASA-ini kontrolni timovi otpustili u orbitu 2021. godine. Prema službenim procjenama, očekivalo se da će objekt sigurno izgorjeti prilikom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu na isti dan. Incident je dodatno potvrđen objavom videozapisa s Oterove kućne kamere, na kojem se jasno čuje kako objekt probija krov u 14:34 sati.


Astrofizičar Jonathan McDowell, komentirajući događaj, naglasio je da se vrijeme incidenta točno podudara s procjenom američkih svemirskih snaga o ponovnom ulasku objekta iznad Meksičkog zaljeva u 19:29 UTC. “Vaša pretpostavka bi mogla biti ispravna; čini se da je riječ o komadu palete baterija EP-9 tijekom njenog ponovnog ulaska,” dodao je McDowell.

Lokalni mediji, uključujući i web portal winknews.com, bili su prvi koji su izvijestili o ovom izuzetnom događaju 15. ožujka. “U suradnji s vlasnikom kuće, NASA je preuzela objekt radi detaljnijih analiza u Kennedyjevom svemirskom centru na Floridi. Primarni cilj jest što prije utvrditi podrijetlo objekta,” ističe se u izjavi NASA-e upućenoj agenciji AFP. NASA je dodala da će dodatne informacije biti dostupne nakon završetka analize. Specijalizirani medij Ars Technica napomenuo je kako, premda je NASA vlasnik spornih baterija, one su bile pričvršćene za paletu koju je lansirala japanska svemirska agencija, što potencijalno komplicira pitanja odgovornosti.

Povijest je zabilježila mnoge incidente pada svemirskog otpada, proizvedenog od strane čovjeka, na Zemlju. Primjerice, fragment kapsule SpaceX Dragon pronađen je na australskoj farmi ovaca 2022. godine, a prva američka svemirska postaja, Skylab, pala je na Zapadnu Australiju. Nedavno je NASA izrazila kritike prema Kini zbog njezinog nemarnog rukovanja s ogromnim raketama serije “Long March”, koje povremeno padaju natrag na Zemlju nakon što završe svoje misije u orbiti.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.