kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-in Ingenuity uspješno je obavio svoj 56. let na Marsu
Svemir

NASA-in Ingenuity uspješno je obavio svoj 56. let na Marsu

Ingenuity na Marsu
objavljeno

Dodajući još jednu značajku svojim postignućima, NASA-in helikopter Ingenuity obilježio je svoj 56. let na Crvenom planetu.

Dana 26. kolovoza, ovaj helikopter težak 1,8 kilograma letio je kroz marsovsku atmosferu gotovo 2,5 minute. Let je obuhvatio 410 metara preko stjenovitog marsovskog terena, dosegnuvši maksimalnu visinu od 12 metara. Cilj ove misije bio je strateški reposicionirati helikopter, kako je potvrdio NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) u Južnoj Kaliforniji, koji stoji iza operativnih aktivnosti helikoptera Ingenuity. Ažuriranje je podijeljeno putem X-a (ranije poznatog kao Twitter) 31. kolovoza.


Nakon slijetanja u Marsov krater Jezero zajedno s NASA-inim roverom Perseverance u veljači 2021., Ingenuity je brzo dokazao svoju snagu. Helikopter je premašio očekivanja tijekom svoje početne faze od pet testnih letova, demonstrirajući mogućnost pogonjenog leta u rijetkoj marsovskoj atmosferi.

Prepoznavši njegov potencijal, NASA je produžila misiju Ingenuityja. Sada helikopter pomaže roveru Perseverance u njegovoj potrazi za otkrivanjem tragova drevnog života. Zajedno istražuju prostrani krater Jezero širok 45 kilometara, za koji se vjeruje da je prije milijardi godina obuhvaćao ogromno jezero i deltu rijeke.

Ingenuityjev dosje na Marsu je impresivan. Tijekom 56 letova, helikopter je preletio čak 12.914 metara i proveo više od 100 minuta u zraku, kako je zabilježeno u njegovom službenom dnevniku letenja. Zanimljiva napomena: iako je dnevnik označio 56. let za 25. kolovoza, fotografije s tog leta pokazuju datum 26. kolovoza.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.