kozmos.hr
Znanost

Na Mjesecu otkriven novi mineral

Krupni plan kristala novog lunarnog minerala koji je nazvan Changesite-(Y) (©Beijing Research Institute of Uranium Geology).
autor
objavljeno

Novim otkrićem u sklopu kineske lunarne misije, Kina je postala treća zemlja koja je otkrila novi lunarni mineral, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Važno otkriće

Kineski znanstvenici pronašli su novi lunarni mineral u obliku kristala koji se ‘sakrivao’ unutar uzoraka prikupljenih s Mjeseca 2020. godine. Changesite–(Y) – nazvan po mitološkoj kineskoj božici Mjeseca, Chang’e – fosfatni je mineral i stupčasti kristal. Pronađen je u česticama lunarnog bazalta koje se ispituju u laboratorijima u Kini.

Krupni plan kristala novog lunarnog minerala koji je nazvan Changesite-(Y) (©Beijing Research Institute of Uranium Geology).
Krupni plan kristala novog lunarnog minerala koji je nazvan Changesite-(Y) (©Beijing Research Institute of Uranium Geology).

Do otkrića su došli istraživači s istraživačkog instituta u Pekingu (Beijing Research Institute of Uranium Geology) koji su pronašli jedan kristal Changesite–(Y) pomoću difrakcije X-zraka dok su proučavali čestice prikupljene na Mjesecu.

Otkriće je objavljeno na tiskovnoj konferenciji 9. rujna. Komisija za nove minerale, nomenklaturu i klasifikaciju (Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification ili CNMNC) Međunarodne mineraloške udruge (International Mineralogical Association ili IMA) potvrdila ga je kao novi mineral.


Kina ušla u ‘anale’ istraživanja svemira

Ovo otkriće znači da je Kina treća zemlja koja je otkrila novi lunarni mineral, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza, koji su izvršili slijetanje na Mjesec s posadom Apolla i misije vraćanja uzoraka na Lunu.

Misija Chang’e 5 sletjela je u Oceanus Procellarum u prosincu 2020. godine i bila je prva misija vraćanja uzoraka s Mjeseca od 1970-ih. Misija je prikupila 1,73 kilograma lunarnih uzoraka i sigurno ih dopremila na Zemlju radi proučavanja, što je dovelo do niza otkrića.

Nastavak istraživanja

Očekuje se da će sljedeća kineska misija na Mjesec biti Chang’e 6. Riječ je o misiji koja će pokušati prikupiti prve uzorke s udaljene strane Mjeseca koja nikada nije okrenuta prema Zemlji te stoga ranije nije niti istraživana. Chang’e 6 trebao bi prikupiti uzorke u prosincu 2024. godine.

10 fotografija Tamne strane Mjeseca

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Izvori:

Andrew Jones (12. rujna 2022.), „New moon mineral discovered in China’s lunar samples,“ space.com (pristup 13. rujna 2022).

Loz Blain (11. rujna 2022.), „China discovers new mineral – and a possible energy source – on the Moon,“ newatlas.com (pristup 13. rujna 2022).

Jack Dunhill (13. rujna 2022.), „China Discovers New Moon Mineral That Could One Day Power Fusion Reactors,“ iflsience.com (pristup 13. rujna 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.