kozmos.hr
Svemir

Možda smo otkrili novu vrstu zvijezda

Nova-zvijezda-VVV-WIT-08
objavljeno

Astronomi su otkrili zvijezdu čija se svjetlina više puta smanjivala i povećavala.

U središtu Mliječne staze pronađena je prilično neobična zvijezda. Naimer, njezina se svjetlost ili povećava ili smanjuje. U prošlosti su primijećene slične zvijezde koje povremeno pomračuju veliki neprozirni diskovi, ali zvijezda VVV-WIT-08 gotovo je u potpunosti nestala. Postoji mogućnost da se ovdje radi o binarnom sustavu potpuno novog tipa. Kako navodi Mjesečnik kraljevskog astronomskog društva, znanstvenici su zvijezdu nazvali “trepćući div”.

Sve je počeli sa činjenicom da su astronomi primjetili da se svjetlost zvijezde VVV-WIT-08, koja je locirana u središtu naše galaksije, na udaljenosti od 25000 svjetlosni godina od nas, smanjila 30 puta, te gotovo u potpunosti nestala sa noćnog neba. Mnoge zvijezde u binarnim sustavu mijenaju svoju svjetlost, ili pak pulsiraju zbog toga što su povremeno prikrivene od strane partnerske zvijezde.

Jedinstvenost zvijezde VVV-WIT-08 je u tome što je postepeno blijedila nekolko mjeseci, te nakon toga ponovno počela sve jače svijetliti.


https://kozmos.hr/nova-kozmicka-karta-otkriva-540-zvijezda-i-planeta/

 

Astronomi smatraju da je ovaj “treperući div” nova vrsta binarnog sustava, u kojem je ogromna zvijezda nekoliko stotina puta veća od našeg Sunca, pomračena svakih nekoliko desetljeća od strane prirodnog satelita- manje zvijezde ili velikog planeta.

Pošto je zvijezda smještena u regiji Mliječne staze sa najvećim brojem svemirskih objekata, znanstvenici su inicijalno smatrali da njezinu svjetlost zaklanja nepoznati tamni objekt koji slučajno prolazi.

No, simulacije su pokazale kako je za ovakav scenarij potrebna iznimno velika slučajnost. Slični zvjezdani sustav, Epsilon Auriga, poznat nam je već neko vrijeme. Njega djelomično zamrači veliki disk prašine svakih 27 godina, no u tom trenutku njegova se svjetlost smanji samo za pola.

Znanstvenicima su zapravo poznati i drugi zvjezdani sustavi gdje su zvijezde povremeno zamračene od strane velikih, neprozirnih diskova. Ispod se nalazi video prezentacija u kojoj se nalazi moguće objašnjenje “treperućeg diva” VVV-WIT-08.

 

Znanstvenici su predložili da se novo pronađena zvijezda odvoji u zasebnu vrstu zvjezdanih sustava. U svemiru postoji još dosta različitih vrsta zvijezdanih sustava koje tek trebamo otkriti, te bi “treperući div” mogao biti prvi od njih.

Zvijezda VVV-WIT-08 otkrivena je pomoću VISTA teleskopa smještenog na Opservatoriju Paranal u Čileu, kojim upravlja (ESO) Europski južni opservatorij. Navedeni teleskop otkrio je promjene na više od milijardu zvijezda promatranih u vremenskom periodu od 10 godina. Promatranja su vršena u infracrvenom spektru, te se u ovom članku opisuje otkriće povezano samo sa jednom zvijezdom. Znanstvenicima preostaje još mnogo posla u analizi prikupljenih podataka.

Pridružite se raspravi u nasšoj telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Izvor:

• EurekAlert! (n.d.). Astronomers spot a ‘blinking giant’ near the centre of the Galaxy.
• The Guardian. (2021, June 11). Astronomers find blinking giant star near heart of Milky Way.
• Smith, L. C., Koposov, S. E., Lucas, P. W., Sanders, J. L., Minniti, D., Udalski, A., Evans, N. W., Aguado, D., Ivanov, V. D., Saito, R. K., Fraga, L., Pietrukowicz, P., Penoyre, Z., & González-Fernández, C. (2021, June 11). VVV-WIT-08: the giant star that blinked.
• Starr, M. (n.d.). A Mysterious, Giant ‘Blinking’ Object Has Been Detected Near Our Galaxy’s Center.
• University of Cambridge. (2021, June 11). Astronomers spot a ‘blinking giant’ near the centre of the Galaxy.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.