kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Misija CroCube: Omiljeno hrvatsko pivo pomaže lansirati prvi hrvatski satelit u orbitu

Izvor: CroCube / Zagrebačka pivovara - Ožujsko.
objavljeno

Misija CroCube ima za cilj poslati prvi hrvatski satelit u svemir do 2024. godine, što će ujedno označiti početak svemirske ere za našu zemlju.

O CroCube-u

CroCube je standardizirani mali CubeSat satelit s mogućnostima personalizacije i prilagodbe različitih modularnih jedinica. Radi se o sastavljanju jednostavnih gotovih komponenti koje su dostupne na tržištu uz relativnu nisku cijene i kratko vrijeme izrade ako bismo ih usporedili s klasičnim satelitima. Kockasti oblik nanosatelita upravo odgovara našem nacionalnom simbolu – crveno-bijelim kockicama –  zbog čega misija i nosi naziv CroCube – “prva hrvatska kockica u svemiru”, objašnjavaju osnivači misije na svojoj web-stranici.

CroCube bit će opremljen dvjema kamerama te radijskim odašiljačima. Njegova je misija fotografiranje Zemlje s visine od 550 kilometara. Fotografiranje Hrvatske bit će moguće čak tri puta dnevno na otprilike 12 minuta. Svi zainteresirani građani moći će pratiti stanje i kretanje satelita na službenim stranicama u realnom vremenu, kao i uhvatiti #Croselfie odnosno radio signal dok satelit prelijeće Hrvatsku. CroCube sadrži micro SD karticu koja će posjedovati sve boarding passeve tj. imena i prezimena donatora, njihove fotografije te posebnu ploču s ugraviranim nazivima najvećih sponzora. CroCube za sobom neće ostaviti nikakav štetan utjecaj na okoliš i neće proizvoditi “svemirsko smeće”.


CroCube misija potaknut će tehnološki razvoj Hrvatske i omogućiti stvaranje naprednog i prosperitetnog društva koje se zasniva na inovacijama. Pored toga, osnivači misije ističu među glavnim ciljevima povećanje interesa za i popularizaciju astronomije te svemirskih projekata, uz neizostavno jačanje STEM znanosti i visokotehnološkog poduzetništva. Misija će stvoriti platformu za osnivanje prvog hrvatskog svemirskog centra, udariti temelje razvoju našeg svemirskog sektora te potaknuti stasanje nove generacije znanstvenika, inženjera i istraživača svemira. CroCube dugoročno će potaknuti broj investicija i zaposlenih u robotici, svemirskog tehnologiju i info-komunikacijskoj industriji te smanjiti nezaposlenost i potencijalno spriječiti odlazaka mladih intelektualaca iz naše zemlje.

Osim toga, misija bi mogla potaknuti otvaranje novih studijskih programa orijentiranih na svemirske tehnologije te pomoći u promoviranju Hrvatske kao inovativnog hub-a. Satelitski podaci moći će se koristiti za istraživanja u različitima područjima znanosti.  Hrvatski ima priliku dostići europske zemlje i aktivno pridonositi globalnom svemirskom sektoru. CroCube mogao bi se pokazati kao prvi korak u nizu naših satelitskih misija. Lansiranje prvog satelita predviđeno je za prvi kvartal 2024. godine.

Više riječi o projektu od samih osnivača možete pročitati u našem nedavnom intervjuu na sljedećoj poveznici: 10 stvari koje trebate znati o prvom hrvatskom satelitu CroCube-u!

Sponzori i partneri projekta

CroCube projekt okuplja tim znanstvenika i stručnjaka iz različitih znanstvenih disciplina. Na razvoju satelita rade i studenti uz pomoć mentora, pretežito iz tehničkih znanosti. Suradnja različitih specijalizacija važna je za njihovu buduću karijeru kada krenu raditi u industriji. Komponente satelita također izrađuju hrvatske tvrtke koje time dobivaju priliku za testiranje i promociju svojih proizvoda u svemirskim misijama i izgradnji satelita. Svemirski sektor gospodarstva potiče razvoj lokalne industrije i poslovne modele temeljene na svemirskim tehnologijama te izradi softvera, hardvera i infrastrukture za svemirska istraživanja i svemirsku industriju.

Među partnerima i sponzorima projekta nalaze se i Spacemanic, Društvo za edukacija van okvira, Exolaunch, Algebra, Exevio, Croinvest, Go2Digital, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Adriatic Aerospace Association, Vodolim Šeketa, Hars i Multinorm, a medijske ga prate Antena Zadar, Liberta.hr i naš portal Kozmos.hr. CroCube pojavljivao se i na RTL-u, HRT-u, Indexu, Jutarnjem listu, 24Sata, ABC tehnici te brojnim drugim magazinima, stranicama, blogovima i časopisima. Članovi tima CroCube gostovali su i na mnogim predavanjima i edukativnim radionicama. CroCube ima i svoj vlastiti podcast u kojem se mogu bolje upoznati članovi tima te čuti mišljenja stručnjaka i popularizatora znanosti.


Postani i ti dio prve hrvatske misije u svemir donacijom na sljedećoj poveznici.

Novi sponzor misije CroCube – Omiljeno hrvatsko pivo pomaže lansirati prvi hrvatski satelit u orbitu!

Zagrebačka pivovara pridružila se sponzorima prve hrvatske svemirske misije s ciljem stvaranja edukacijske i tehnološke platforme koja će stvoriti konkurentniju i napredniju Hrvatsku te poticati inovacije u sektoru budućnosti – svemirskoj industriji. Zagrebačka pivovara tržišni je lider i dio tradicije života u Hrvatskoj koji iz desetljeća u desetljeća pruža pozitivan primjer društvenog djelovanja te ostaje vjeran, odgovoran i stabilan partner za razvoj i dobrobit društva.

Temeljem višegodišnjeg iskustva i ustrajne želje za inovacijom, Zagrebačka pivovara prepoznala je vrijednost i značaj CroCube misije kao prve hrvatske svemirske misije, zbog čega su odlučili sponzorirati projekt te lansirati svoj najpoznatiji brend – Ožujsko – u svemir. Satelit će tako na svojem vanjskom modulu nositi brendirani čep Ožujskog piva, pripremljen od posebnog aluminijskog materijala za put u svemir. Zagrebačka pivovara time će postati prva hrvatska pivovara koja je službeno poslala svoj brend i ambalažu u svemir.

Izvor: CroCube / Zagrebačka pivovara - Ožujsko.
Izvor: CroCube / Zagrebačka pivovara – Ožujsko.

Svojom donacijom, Ožujsko pomaže velikom razvoju Hrvatske i svoj pogled “okreće ka zvijezdama”. Ovim činom, Ožujsko zajedno sa stručnjacima i volonterima misije CroCube radi pionirski iskorak u nepoznato, ali i neophodno – odvesti Hrvatsku u svemir. – “Sjajna je vijest da će hrvatska svemirska misija u sklopu projekta CroCube poslati u orbitu prvi hrvatski satelit i na taj način se pridružiti ostalim zemljama koje već imaju svoje satelite u svemiru. Drago nam je što smo i mi dio tog projekta i što smo pronašli način kako našu Žuju lansirati među zvijezde. Pozivamo sve koji žele podržati ovaj jedinstveni projekt da to i učine.” – rekao je Zlatko Novaković, strategy & portfolio manager za lokalne brendove u Zagrebačkoj pivovari.

Kapetanica misije, Danijela Jović, također se osvrnula na suradnju: – „CroCube je misija za našu djecu, unuke, generacije koje tek sada nastaju. Mi smo odgovorni za njihovu budućnost koju svojim postupcima i odlukama stvaramo u sadašnjosti. Snažan brend poput Ožujskog pomoći će nam približiti važnost prvog hrvatskog satelita svim građanima, jer ovo je projekt koji nas treba objediniti i ujediniti, radovati i motivirati, kao što smo to uvijek činili u potrebi i pomoći. CroCube ima pionirsku i najtežu zadaću utrti put za iduće svemirske projekte, za nove kurikulume, tehnologije i djelatnosti. Bilo bi nam iznimno drago kada bi i druge organizacije pratile primjer te pokazale interes za razvoj svemirskih projekata u Hrvatskoj, koji su odavno prestali biti znanstvena-fantastika i postali naša stvarnost i budućnost.“

Budi i ti dio CroCube misije!

CroCube projekt spaja znanje, vještine, ljubav prema svemiru, tehnologiji i Hrvatskoj te simbolizira uspjeh, nadu, inspiraciju i motivaciju na geografskoj, nacionalnoj i kozmičkoj razini. Osim sponzora, u prikupljanju sredstva za misiju mogu sudjelovati svi zainteresirani građani i zaljubljenici u svemir u Hrvatskoj. Donacijom se također ostvaruje prilika da pošalju svoje ime u svemir, kao i dobivanje brendiranih svemirskih nagrada. Više o tome pročitajte na Croinvest platformi na sljedećoj poveznici.

“Pridruži nam se i ispiši povijest! Odbrojavano i uhvatimo prve signale iz svemira zajedno, uz neopisiv osjećaj ponosa i hladnu Žuju!” poručuju iz Zagrebačke pivovare.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.