kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Meteorski pljusak Ursidi doseže vrhunac u noći s 22. na 23. prosinca
Svemir

Meteorski pljusak Ursidi doseže vrhunac u noći s 22. na 23. prosinca

objavljeno

Astronomi najavljuju vrhunac aktivnosti meteorskog pljuska Ursida u noći s 22. na 23. prosinca. Ove godine, uvjeti za promatranje nisu idealni zbog svjetlosti gotovo punog Mjeseca koja će prevladavati tijekom većeg dijela noći. Najbolji trenutak za promatranje ovog nebeskog događaja bit će u ranim jutarnjim satima, netom prije izlaska Sunca, kada Mjesec zađe ispod horizonta.

Meteorski pljusak Ursidi, primjetan na sjevernoj hemisferi između 17. i 26. prosinca, karakterizira umjerena aktivnost. Prosječno se može vidjeti od 10 do 50 meteora na sat, koji putuju brzinom od otprilike 33 kilometra u sekundi.

Ovaj meteorski pljusak često ostaje u sjeni drugih, aktivnijih pljuskova – Geminida koji svoj vrhunac doživljavaju tjedan dana prije Ursida, te meteorski pljusak Kvadrantida, čiji vrhunac slijedi dva tjedna nakon njih. Za astronomske entuzijaste, 2023. godina nije najpogodnija za promatranje Ursida, s obzirom na to da njihov vrhunac prethodi punom Mjesecu 27. prosinca.


Meteori Ursida potječu od kometa 8P/Tuttle, otkrivenog 1858. godine. Svake godine u ovo doba, Zemlja prolazi kroz tragove ostavljene od kometa, a kada meteoroidi iz tog traga uđu u Zemljinu atmosferu, stvaraju efekt poznat kao meteor ili zvijezda padalica. Ovi meteoriti izgledaju kao da dolaze iz jedne točke na nebu, poznate kao “radijant”. Za Urside, radijant se nalazi u blizini zvijezde Kocab (Kochab) u zviježđu Malog Medvjeda (Ursa Minor).

Za promatranje ovog fenomena, preporučuje se odabir lokacije s tamnim nebom i minimalnim preprekama poput visokih zgrada, drveća ili planina. Optički instrumenti nisu potrebni, jer mogu ograničiti vidno polje.

Iako izgleda kao da Ursidi izviru iz zviježđa Malog Medvjeda, zapravo se mogu vidjeti bilo gdje na nebu. Savjetuje se da promatrači usmjere pogled prema najmračnijim dijelovima neba, posebice ako je Mjesec prisutan. Najugodniji način promatranja je ležanje s dovoljno vremena za prilagodbu očiju na mrak. Uživajte!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.