kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Meteorit ‘prošišao’ noćnim nebom iznad Rijeke

Izvor: unsplash.com
objavljeno

Meteorit su snimile kamere Hrvatske meteorske mreže u Buzetu, Humu, Puli, Roči i Tičanu.

Meteorit ‘prošišao’ iznad Rijeke

U noći s 13. na 14. kolovoza, nakon Perzeidnog maksimuma (Suze svetog Lovre), iznad Rijeke je velikom brzinom proletjela vatrena kugla. Svijetlila je poput Mjeseca i mogla se vidjeti sa udaljenosti od više stotina kilometara. Snimile su ju i kamere u Italiji, Sloveniji te Češkoj.

“Vatrenu kuglu snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tičana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonco) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga, sa udaljenosti od 530 kilometara. U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca.” izjavio je glavni tajnik Hrvatske meteorske mreže, Dorian Božičević.

“Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva”, izjavio je koordinator Hrvatske meteorske mreže, Damir Šegon


Zvjezdarnica Tičan. Izvor: Wikimedia Commons.
Zvjezdarnica Tičan. Izvor: Wikimedia Commons.

Oko 150 grama meteorita nalazi se jugoistočno od Rijeke

Astronomi smatraju da vatrena kugla ipak nije bila povezana s meteorskim rojem Perzeida, već da se radi o zasebnom meteoritu.

“U noći nakon maksimuma Perzeida, još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali sjeveroameričkog kontinenta opažen je ‘outburst’, koji je višestruko nadmašio aktivnost standardnog maksimuma za više od 150 meteora na sat. Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13/14 kolovoza nije bio Perzeid, već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama”, tvrde iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Izvor: astronomskisavez.hr.
Izvor: astronomskisavez.hr.

Vatrena kugla mogla se vidjeti golim okom

“U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svjetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati”, dodaju astronomi.

https://kozmos.hr/zemlju-nedavno-posjetila-cak-tri-zanimljiva-meteora-jedan-pao-u-dalmaciji/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (25. kolovoza 2021.), VIDEO Pao meteorit kod Rijeke: Sjajna vatrena kugla osvijetlila nebo, mogla se vidjeti golim okom, Zimo.dnevnik.hr (pristupljeno 26.8.2021.)

Anonymus (25. kolovoza 2021.), VIDEO Jugoistočno od Rijeke pao meteorit, vatrenu kuglu na nebu snimile kamere: ‘Bio je sjajan poput Mjeseca!’, novilist.hr (pristupljeno 26. kolovoza 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.