kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Vatrena kugla proletjela iznad Norveške: komadići meteora pali pokraj Osla
Svemir

Vatrena kugla proletjela iznad Norveške: komadići meteora pali pokraj Osla

Izvor: fuentitech.com
objavljeno

U subotu navečer veliki meteor proletio je norveškim nebom, navode lokalni mediji. Vatrena kugla također se mogla vidjeti i iz Švedske. 

Svjedoci su osjetili veliku promjenu tlaka i jaku buku

Veliki meteor je na pet sekundi osvijetlio noćno nebo nad Oslom. Njegove su krhotine pale u šumi Finnemarka, udaljenoj oko 60 kilometara od glavnog grada. Trenutno za njima tragaju norveški stručnjaci.

Prema izvještajima norveškog lista Verdens Gang (VG), stanovnici koji su svjedočili neobičnoj svjetlosti i snažnoj buci od eksplozije meteora, odmah su pozvali policiju. Ljudi su otvorili vrata i prozore čim su osjetili naglu promjenu tlaka zraka. Zasad nema nikakvih prijava o šteti.

https://kozmos.hr/u-proslosti-su-zemlju-bombardirali-asteroidi-velicine-gradova/

Meteor se mogao vidjeti i sa juga Švedske

Osim juga Norveške, sjajnom nebu su također mogli svjedočiti i stanovnici juga Švedske. Meteor je letio približno 16,3 kilometara po sekundi.

Izvor: bbc.com.
Potencijalno mjesto slijetanja komadića meteora nedaleko od Osla. Izvor: bbc.com.

Dijelovi meteora pali su zapadno od glavnog grada Osla. Vegard Lundby iz Norveške mreže za praćenje meteora tvrdi kako trenutno traje potraga ostacima meteora koji prema procjenama teže i do nekoliko kilograma.

Ukupna masa meteora iznosi preko 10 kilograma

Veličina meteorita i dalje nije poznata, no prema izjavama svjedoka i video materijalu čini se da se radi o prilično velikom komadu. Stručnjaci procjenjuju ukupnu masu meteora, od koje je većina sagorjela u atmosferi, na više desetaka kilograma.

Prema navodima Verdens Ganga, znanstvenici sugeriraju da je meteor došao otprilike iz pojasa asteroida između Marsa i Jupitera.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Nevett J. (26.7.2021.), Meteor wows Norway after blazing through night sky, Bbc.com (preuzeto 27.7.2021.)

Hina (27.7.2021.), Meteor osvijetlio nebo iznad Norveške, vidio se i iz Švedske. Stručnjaci ga istražuju, Index.hr (preuzeto 27.7.2021.)

Šu. M. (Hina) (25.7.2021.), [VIDEO] Meteor pao iznad Norveške: Vatrena kugla osvijetlila nebo, čula se i snažna buka, Tportal.hr (preuzeto 27.7.2021.)

Hina (27.7.2021.), Meteor osvijetlio nebo iznad Norveške, stručnjaci ga istražuju, hr.n1info.com (preuzeto 27.7.2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube