kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Kosmički udar rasvjetljava početke poljoprivrede u pretpovijesnoj Siriji
Znanost

Kosmički udar rasvjetljava početke poljoprivrede u pretpovijesnoj Siriji

Komet. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Svemirski udar i nastanak poljoprivrede u Siriji

Prije 12.800 godina, fragmentirani kometa udario je Zemlju, što je dovelo do dramatičnih ekoloških promjena. Ovi događaji mogli su natjerati pretpovijesne lovce-sakupljače iz naselja Abu Hureyra u Siriji da se preusmjere na poljoprivredne prakse kao sredstvo preživljavanja. Ovi nalazi predstavljeni su u četiri povezana istraživanja objavljena u časopisu Science Open: Airbursts and Cratering Impacts.

“Klimatske promjene na ovom području transformirale su vlažne i šumske uvjete, bogate različitim izvorima hrane za lovce-sakupljače, u suše i hladnije uvjete. Lovci-sakupljači više nisu mogli opstati na isti način,” objasnio je geolog James Kennett, profesor emeritus na UC Santa Barbara. Abu Hureyra je arheološki poznato mjesto zbog dokaza o prijelazu iz sakupljanja na poljoprivredu. “Nakon promjene, naseljenici su počeli uzgajati ječam, pšenicu i mahunarke,” dodaje Kennett.

Arheološki tragovi iz Abu Hureyre

Iako je danas Abu Hureyra potopljeno ispod jezera Assad, arheološka istraživanja prije potopa donijela su obilje materijala. “Stanovnici sela ostavili su bogat i neprekidan zapis o svojoj prehrani, uključujući sjemenke, mahunarke i drugu hranu,” navode istraživači.

Zapis pokazuje da su stanovnici prije ovog svemirskog udara sakupljali divlje mahunarke, žitarice te voće i bobice. Nakon promjene klime, tragovi voća i bobica postaju rjeđi, dok se povećava prisutnost domaćih vrsta žitarica i leće.

Otprilike tisuću godina kasnije, sve neolitske “osnivačke biljke” – poput emmer i einkorn pšenice, ječma, raži, graška, leće, vike, slanutka i lana – počele su se uzgajati u regiji danas poznatoj kao Plodni polumjesec.

Indikatori katastrofalnog udara

Slojevi u Abu Hureyri starima 12.800 godina otkrivaju dokaze o masovnom požaru. Otkriveni su tragovi poput platinastog “crnog sloja”, nano dijamanata i minijaturnih metalnih kuglica koje su formirane pod ekstremno visokim temperaturama.

Ovi dokazi sugeriraju da je eksplozija srušila stabla i zgrade, a nastala vrućina modificirala je biljne i životinjske ostatke na mjestu. Udarni val uzrokovan udarom kometa mogao bi biti odgovoran za stvaranje ovog sloja.

“Ovo je definitivno bio katastrofalni događaj,” zaključuje Kennett.

Ova istraživanja sugeriraju da su svemirski događaji, poput udara kometa, mogli izravno utjecati na razvojne putanje ljudske civilizacije, potičući adaptacije i inovacije u odgovoru na ekstremne uvjete. I dok je razvoj poljoprivrede kompleksna tema, ovi nalazi dodaju zanimljivu dimenziju razumijevanju kako su se drevne kulture prilagođavale promjenjivim okolnostima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube