kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineski opservatorij FAST igra veliku ulogu u potrazi za izvanzemaljskim životom
Svemir

Kineski opservatorij FAST igra veliku ulogu u potrazi za izvanzemaljskim životom

Novi kineski teleskop FAST. Izvor: Universetoday.com.
objavljeno

Svijet naučne zajednice s nestrpljenjem prati razvoje u potrazi za izvanzemaljskim životom, a u središtu te potrage nalazi se kineski opservatorij FAST. Ovaj projekt, koji je zaista zanimljiv i za javnost i stručnjake, otvara nova poglavlja u razumijevanju svemira i mogućnosti postojanja života izvan Zemlje.

Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope, ili (FAST), poznat i kao ‘Tianyan’ ili ‘Oko neba’, zauzima posebno mjesto u astronomskoj zajednici zahvaljujući svojoj impresivnoj veličini i naprednoj tehnologiji. Smješten u okrugu Pingtang u jugozapadnoj Kini, FAST je od svog puštanja u rad 2016. godine, postao drugi najveći pojedinačni radioteleskop na svijetu, izgrađen unutar prirodne depresije.

Inovativnost teleskopa očituje se u 4.500 metalnih panela koji formiraju aktivnu parabolu, omogućujući precizno usmjeravanje i prijem kosmičkih signala. Tim stručnjaka koristi niz novih metoda promatranja, uključujući MultiBeam Coincidence Matching method (MBCM) i tehniku multibeam point-source scanning (MBPS), koje obećavaju revolucionarno brzu i osjetljivu obradu podataka.


Projekt “Daleki Susjed” ili The Far Neighbor Project (FNP) pokrenut 2023. godine, posebno se fokusira na tehnopotpise naprednih civilizacija, istražujući lokalne zvjezdane sustave, egzoplanete i kuglaste skupove. Rad, predvođen istaknutim znanstvenikom Tong-Jie Zhangom, objavljen u časopisu The Astronomical Journal, detaljno opisuje planove i očekivanja tima u razumijevanja svemira.

Iako do sada nije pronađen konkretan dokaz o postojanju izvanzemaljske inteligencije, ambicija i inovacije koje nudi FAST značajno povećavaju šanse za detekciju potencijalnih signala. Kroz kombinaciju vrhunske tehnologije i međunarodne suradnje, projekt “Daleki Susjed” ne samo da simbolizira ljudsku znatiželju i upornost, već i otvara vrata mogućim otkrićima koja bi mogla promijeniti naše shvaćanje života i svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.