kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineska letjelica snimila nevjerojatne ‘selfije’ iznad Crvenog planeta
Svemir

Kineska letjelica snimila nevjerojatne ‘selfije’ iznad Crvenog planeta

autor
objavljeno

Kineska svemirska letjelica Tianwen poslala je početkom godine nekoliko ‘selfija’ iznad Crvenog planeta koji otkrivaju stanje letjelice i pružaju pogled na sjeverni pol Marsa.

Kineska misija na Marsu

Kineska svemirska letjelica Tianwen 1 na Marsu priredila je veliko novogodišnje iznenađenje zadivljujućim novim slikama koje je snimila mala kamera koja je poletjela iz letjelice kako bi snimila selfije iznad Crvenog planeta.

Nove slike koje je objavila Kineska nacionalna svemirska uprava prikazuju Tianwen 1 iznad Marsovog sjevernog pola, s izloženim solarnim nizovima i antenama, kao i djelomični krupni plan letjelice i pogled na sjevernu ledenu kapu Crvenog planeta.

Kineska letjelica Tianwen-1 snimila je ovaj zadivljujući selfie iznad Crvenog planeta izbacivanjem male kamere i slanjem fotografija putem WiFi-a na matični brod. (©CNSA/PEC)

Fotografije Marsa

Slike pružaju neviđeni pogled na svemirsku letjelicu u orbiti oko drugog planeta, prikazujući zlatno tijelo Tianwen 1, srebrnu antenu s visokim pojačanjem za komunikacije, solarne nizove i znanstvene antene. Krupni plan prikazuje radarsku antenu svemirske letjelice paralelnu sa solarnim nizom.


Slike su privukle veliku pozornost na društvenim mrežama, uključujući inženjere koji su se bavili fotografijom Marsa iz drugih svemirskih agencija.

Sjeverna ledena kapa Marsa koju vidi Tianwen-1. (©CNSA/PEC)
Snimka izbliza zlatnog Tianwena 1 i njegovog solarnog niza i znanstvenih antena iznad Marsovog sjevernog pola. (©CNSA/PEC)

Tianwen 1 i Zhurongu

Tianwen 1 kruži oko Crvenog planeta od veljače 2021. i spustio je rover Zhurong za njegovo slijetanje prošlog svibnja. Slike su također imale praktičnu upotrebu, otkrivajući stanje Tianwen 1 nakon više od godinu dana u Svemiru.

„Orbiter trenutno kruži oko Marsa u vrlo dobrom stanju. Možemo vidjeti kako naš orbiter leti oko Marsa u radnom stanju i jasno možemo vidjeti krila solarnog panela, usmjerenu antenu i neke od antenskih objekata u orbiti“, rekao je Sun Zezhou, glavni projektant sustava Tianwen 1.

Objava CNSA-e također je pružila kratko ažuriranje o putovanjima roverom Zhurong na površini uključujući tri slike spojene zajedno kako bi prikazale okolinu vozila u Utopia Planitia.


Ažuriranja o Zhurongu postala su rjeđa – najprije zbog planetarnog zamračenja, a zatim zbog činjenice da je Tianwen 1 promijenio svoju orbitu kako bi započeo vlastitu znanstvenu misiju i smanjio svoju ulogu komunikacijskog releja za Zhurong, koji ima samo malu antenu.

Objavljene nove fotografije neobične ‘Mjesečeve kolibe’

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Andrew Jones (3. siječnja 2022.), „China’s Mars orbiter snaps amazing selfies above Red Planet,“ space.com (pristup 9. siječnja 2022.)

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.