kozmos.hr
Znanost

Je li egipatska božica Nut prikaz Mliječne staze?

objavljeno

Prema nedavnoj studiji objavljenoj od strane astrofizičara sa Sveučilišta u Portsmouthu, Nut, egipatska božica neba, mogla bi zapravo simbolizirati Mliječnu stazu. Kroz usporedbu egipatskih izvora s onima iz različitih kultura, istraživač je uočio značajne sličnosti u tumačenju Mliječne staze kod naroda diljem svijeta. Božica Nut, često prikazana kao žena koja se nadvija nad Zemljom s rukama oslonjenim na istočni, a nogama na zapadni horizont, predstavlja nebo prema egipatskoj mitologiji. Igra ključnu ulogu u solarnom ciklusu gdje na zalasku “proguta” Sunce te ga ponovno “oživljava” pri izlasku. Nut se smatra jednom od najstarijih božanstava u egipatskom panteonu, gdje je često opisivana kao žena čije tijelo, ukrašeno zvijezdama, premošćuje njezinog brata blizanca i supruga, boga zemlje Geba.

Mogućnost ponovnog rođenja, kao i zvijezde galaksije

Detalj iz grobnice Ramzesa VI u Dolini kraljeva, gdje je prikazana božica Nut na astronomskom stropu. Autor: Hans Bernhard (CC BY-SA 3.0)
Detalj iz grobnice Ramzesa VI u Dolini kraljeva, gdje je prikazana božica Nut na astronomskom stropu. Autor: Hans Bernhard (CC BY-SA 3.0)

Kao zaštitnica pokojnika, Nut je pružala utočište tražeći hranu i zaštitu, te je pokojnicima nudila mogućnost ponovnog rođenja. Njezino tijelo, obojeno u plavo i ukrašeno zvijezdama, često se prikazuje na sarkofazima kao zaštitni element. Prikazana je i kao žena s raširenim krilima koja pomaže pokojnicima da se ponovno rode u zagrobnom životu, ili kao simbol noćnog neba. Iako su arheološka istraživanja dosad detaljno dokumentirala astronomsko znanje drevnih Egipćana, uloga Mliječne staze u egipatskoj religiji i kozmologiji ostala je nejasna, kao i moguća povezanost između nebeske božice Nut i naše galaksije. Sada, nova studija dr. Ora Graura objavljena u časopisu Journal of Astronomical History and Heritage baca novo svjetlo na ovu potencijalnu povezanost.


Detalj astronomske stropne slike u egipatskom hramu u Denderi, na kojoj se u prvom planu vidi kako božica Nut guta Sunce. Zasluge: Depositphotos.
Detalj astronomske stropne slike u egipatskom hramu u Denderi, na kojoj se u prvom planu vidi kako božica Nut guta Sunce. Depositphotos.

Nut

Oslanjajući se na astronomske simulacije noćnog neba i na drevne egipatske tekstove, dr. Graur razvio je teoriju koja sugerira da Nut možda predstavlja Mliječnu stazu. Prema njegovoj teoriji, zimi Mliječna staza ističe ruke božice Nut, dok ljeti slijedi liniju njezine kralježnice kroz nebo. “Na božicu neba Nut naišao sam dok sam pisao knjigu o galaksijama i istraživao mitologiju Mliječne staze. Doveo sam kćeri u muzej gdje su bile fascinirane slikom božice i neprestano su me molile da im pričam o njoj. To je probudilo moj interes i potaklo me na kombiniranje astronomije i egiptologije za dubinsku analizu egipatske božice neba, kako bih otkrio njezinu moguću vezu s Mliječnom stazom,” objašnjava dr. Graur.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.