kozmos.hr
Tehnologija

Je li Boeingov svemirski brod Starliner ‘zaglavio’ na svemirskoj stanici?

Je li Boeingov svemirski brod Starliner 'zaglavio' na svemirskoj stanici? NASA.
objavljeno

Boeing se još uvijek suočava s izazovima u određivanju kada će njihov problematični svemirski brod Starliner, trenutno spojen na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), moći sigurno vratiti NASA-ine astronaute Sunitu Williams i Butcha Wilmorea na Zemlju.

Za sada, astronauti Williams i Wilmore, koji su uspješno stigli na ISS početkom mjeseca u ‘beta verziji’ svemirskog broda, ostaju na stanici na neodređeno vrijeme. Prošlog tjedna NASA i Boeing objavili su da je njihov povratak odgođen bez postavljenog datuma.

Do sada je povratak Starlinera odgođen tri puta, što je dodatni problem za svemirski brod koji je već imao brojne odgode i tehničke poteškoće proteklih godina. Iako su šanse da će Williams i Wilmore sigurno sletjeti na Zemlju prilično velike, neizvjesnosti oko povratka potiču pitanja o problemima s kojima se Boeing suočava.

Prije i nakon uspješnog lansiranja 5. lipnja, otkriveno je pet različitih curenja helija koja su utjecala na sustav potisnika Starlinera.


Sustav potisnika koristi helij za podešavanje položaja broda u svemiru, ali su curenja već uzrokovala da Starliner propusti svoj prvi termin za pristajanje sa Međunarodnoj svemirskoj postaji 6. lipnja. Drugi pokušaj je bio uspješan, omogućivši Williams i Wilmoreu siguran ulazak na stanicu.

NASA istražuje problem

Steve Stich, voditelj NASA-inog programa Commercial Crew, izjavio je u petak da agencija pomno istražuje problem kako bi osigurala siguran povratak astronauta.

“Uzeli smo si vremena i slijedimo naš standardni proces upravljanja misijama,” rekao je Stich. “Podaci koje prikupljamo usmjeravaju naše odluke vezane uz upravljanje malim curenjima helija i performansama potisnika koje smo primijetili tijekom spajanja i pristajanja.”

Stich je također naglasio da će NASA provesti pregled sličan onome koji je obavljen prije povratka SpaceX-ove misije Demo-2 nakon dva mjeseca u orbiti 2020. godine. Prema NASA-i, Starliner je “spreman za povratak u slučaju nužde na svemirskoj stanici koja bi zahtijevala da posada napusti orbitu i vrati se na Zemlju.”

Za sada, Williams i Wilmore morat će biti strpljivi, s obzirom na to da je NASA najavila kako se neće vratiti prije planirane svemirske šetnje 2. srpnja. Dodatno komplicirajući situaciju, NASA je morala otkazati svemirsku šetnju u ponedjeljak nakon što je astronautkinja otkrila da iz njezinog svemirskog odijela curi voda koja je prekrila njezin vizir ledom.

Unatoč brojnim preprekama, službenici ostaju optimistični u pogledu budućnosti Starlinera.

Povratne informacije posade su izuzetno pozitivne i znaju da svaka lekcija koju naučimo tijekom probnog leta s posadom poboljšava i usavršava naše iskustvo za buduće misije,” izjavio je prošlog tjedna Mark Nappi, voditelj programa Starliner.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.