kozmos.hr
Svemir

James Webb uspješno poravnao većinu instrumenata

autor
objavljeno

Svemirski teleskop James Webb nedavno je – nakon što je početkom ožujka uspješno poravnao primarno zrcalo – uspješno postigao još jedan važan korak prema operativnoj fazi.

James Webb

Svemirska letjelica James Webb stigla je na svoje konačno odredište krajem siječnja, završavajući desetljeća iščekivanja i odgođenih lansiranja. Webb sada kruži oko Lagrangeove točke 2 (L2), područja svemira otprilike 1.6 milijuna kilometara udaljenog od Zemlje, i aktivno je u pripremama za istraživanje.

NASA je nedavno – 16. ožujka – objavila da je glavno zrcalo svemirskog teleskopa James Webb potpuno poravnato te da radi čak i bolje nego što je zamišljeno, priopćili su iz NASA-e na konferenciji za medije u srijedu (16. ožujka).

Iako je svrha ove slike bila usredotočiti se na svijetlu zvijezdu u središtu radi procjene poravnanja, Webbova optika i NIRCam toliko su osjetljivi da su uhvatili čak i galaksije te zvijezde koje se vide u pozadini. U ovoj fazi Webbovog zrcalnog poravnanja, poznatom kao 'fino faziranje', svaki od primarnih segmenata zrcala je prilagođen da proizvede jednu jedinstvenu sliku iste zvijezde koristeći samo instrument NIRCam. Ova slika zvijezde, koja se zove 2MASS J17554042+6551277, koristi crveni filter za optimizaciju vizualnog kontrasta (©NASA/STScI).
Iako je svrha ove slike bila usredotočiti se na svijetlu zvijezdu u središtu radi procjene poravnanja, Webbova optika i NIRCam toliko su osjetljivi da su uhvatili čak i galaksije te zvijezde koje se vide u pozadini. U ovoj fazi Webbovog zrcalnog poravnanja, poznatom kao ‘fino faziranje’, svaki od primarnih segmenata zrcala je prilagođen da proizvede jednu jedinstvenu sliku iste zvijezde koristeći samo instrument NIRCam. Ova slika zvijezde, koja se zove 2MASS J17554042+6551277, koristi crveni filter za optimizaciju vizualnog kontrasta (©NASA/STScI).

Zrcalo široko 6.5 metara – sastavljeno od 18 šesterokutnih segmenata – moralo je putovati u svemir presavijeno, što je ujedno bio i prvi put u povijesti da je jedan teleskop lansiran s preklopljenim zrcalom. Poravnavanje u jednu glatku reflektirajuću površinu bio je jedan od glavnih zadataka s kojima se Webb kontrolni tim morao pozabaviti nakon lansiranja 25. prosinca.


Webb je sada postigao još jedan važan korak!

Većina instrumenata poravnata

NASA je u petak 1. travnja objavila da su inženjeri po prvi put uspješno uskladili sve osim jednog od Webbovog instrumenata. Ovaj 10 milijardi dolara vrijedan svemirski teleskop sada se nastavlja hladiti na temperature dubokog svemira i priprema se za nove izazove.

Privremena prilagodba instrumenta bila je toliko uspješna da su inženjeri utvrdili da ne trebaju ponovno poravnati sekundarno zrcalo Webba.

Posljednja faza „usklađivanja s više instrumenata“ – kako NASA naziva ovaj proces – odvijat će se nakon što se posljednji instrument teleskopa ohladi. Prekretnica hlađenja trebala bi se dogoditi u narednim tjednima.

Važan korak

„Ovo postignuće rezultat je dugogodišnjeg planiranja i sjajnog timskog rada među timom,“ rekla je Chanda Walker, članica Webbovog istraživačkog tima.

Inženjeri čekaju hlađenje srednjeg infracrvenog instrumenta teleskopa (MIRI), koji zahtijeva ultra-hladne ili kriogene temperature kako bi mogao uhvatili infracrveni toplinski potpisi udaljenih objekata.

„Kada se MIRI potpuno ohladi na svoju kriogenu radnu temperaturu u sljedećim tjednima, dogodit će se drugo poravnanje s više instrumenata kako bi se izvršile konačne prilagodbe instrumenata i zrcala ako je potrebno“, zaključila je NASA.

Dugotrajni proces postavljanja

Webb prolazi kroz višefazno, šestomjesečno razdoblje postavljanja, kako bi se osiguralo da njegova zrcala i instrumente budu savršeno podešeni i spremni hvatati i najslabije ‘tragove’ udaljenog svemira.

Najveći problem predstavljaju niske temperature svemira. Naime, one mogu utjecati na to da se poravnate komponente mogu ponašati ili uskladiti drugačije nakon što dosegnu temperature dubokog svemira. Međutim NASA je – dakako – bila spremna za to te ima širok prostor za prilagodbe ovisno o situacijama u kojima se Webb nađe.


Jednom kada teleskop uspješno fokusa svjetlo na svakom od svojih instrumenata NASA planira „sastanak o ključnim odlukama“ kako bi potvrdila da je proces usklađivanja dovršen. „Tim će tada prijeći s napora usklađivanja na puštanje u rad svakog instrumenta za znanstvene operacije“, stoji u priopćenju agencije.

Očekuje se da će prvi ciklus istraživanja započeti oko lipnja, a drugi – onaj u kojem će Webb biti potpuno operativan i započeti puni rad – početkom 2023. godine.

James Webb uspješno završio poravnavanje

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Thaddeus Cesari (1. travnja 2022.), „Webb Completes First Multi-Instrument Alignment,“ blogs.nasa.gov (pristup 4. travnja 2022).

Elizabeth Howell (1. travnja 2022.), „James Webb Space Telescope completes another stage of instrument alignment,“ space.com (pristup 4. travnja 2022).

Tereza Pultarova (16. ožujka 2022.), „James Webb Space Telescope’s 1st view of the cosmos has scientists thrilled for more,“ space.com (pristup 4. travnja 2022).

Sean Potter (16. ožujka 2022.), „NASA’s Webb Reaches Alignment Milestone, Optics Working Successfully,“ nasa.gov (pristup 4. travnja 2022).

Abby Lee Hood (20. veljače 2022.), „Nasa Releases James Webb Shot Of Star From All 18 Mirrors,“ futurism.com (pristup 4. travnja 2022)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.