kozmos.hr
Svemir

James Webb objavit će prve slike u boji 12. srpnja

James Webb umjetnicki prikaz (NASA)
autor
objavljeno

Nakon niza ‘crno-bijelih’ slika, nastalih tijekom poravnanja teleskopa, objavljeno je da će Webb prve slike u boji predstaviti 12. srpnja ove godine.

Još jedan korak do povijesnog trenutka

Poravnanje svemirskog teleskopa James Webb završeno je prije mjesec dana. Nakon potpunog pregleda, potvrđeno je da je teleskop spreman snimiti jasne, dobro fokusirane slike sa svakim od svoja četiri moćna znanstvena instrumenta.

Usporedna slika dijela Velikog Magellanovog oblaka koje su snimili Spitzer i James Webb (©Spitzer: NASA/JPL-Caltech; MIRI: NASA/ESA/CSA/STScI).
Usporedna slika dijela Velikog Magellanovog oblaka koje su snimili Spitzer i James Webb (©Spitzer: NASA/JPL-Caltech; MIRI: NASA/ESA/CSA/STScI).

Po završetku sedme i posljednje faze poravnanja teleskopa tim je održao niz ključnih sastanaka za odlučivanje i jednoglasno se složio da je Webb spreman krenuti naprijed u sljedeću i posljednju fazu – puštanje u rad znanstvenog instrumenta. Ovaj posljednji dio trajat će oko dva mjeseca (tj. još otprilike mjesec dana), a teleskop bi trebao postati potpuno operativan ovoga ljeta.


Posljednje pripreme

Webbov tim sada usmjerava pozornost na puštanje u rad znanstvenih instrumenata. Svaki instrument je vrlo sofisticiran skup detektora opremljen jedinstvenim lećama, maskama, filterima i prilagođenom opremom koja mu pomaže u obavljanju znanosti za koju je dizajniran.

Iako je poravnavanje teleskopa dovršeno, neke aktivnosti kalibracije teleskopa ostaju. Primjerice, teleskopu će biti naređeno da pokaže na različita područja na nebu gdje će ukupna količina sunčevog zračenja koja pada na zvjezdarnicu varirati kako bi se potvrdila toplinska stabilnost pri promjeni mete. Nadalje, stalna promatranja održavanja svaka dva dana pratit će poravnanje zrcala i, kada je potrebno, primijeniti korekcije kako bi zrcala ostala na svojim poravnatim mjestima.

Specijalizirane karakteristike ovih instrumenata tako će se konfigurirati i koristiti u različitim kombinacijama tijekom faze puštanja u rad kako bi se u potpunosti potvrdila njihova spremnost za istraživanje svemira.

Prve slike u boji za mjesec dana!

Nešto više od šest mjeseci nakon lansiranja svemirskog teleskopa James Webb na korak smo do prvih slika u boji! Europska svemirska agencija (ESA) priopćila je da će slike i prvi spektroskopski podatci biti objavljeni 12. srpnja ove godine – „Objavljivanje prvih Webbovih slika u boji ponudit će jedinstveni trenutak da se svi zaustavimo i divimo prizoru kakvog čovječanstvo nikada prije nije vidjelo. Ove će slike biti kulminacija desetljeća predanosti, talenta i snova – ali će također biti samo početak,“ rekao je zamjenik direktora programa Webb Eric Smith.

GIF animacija u sporedba prikaza dijela Velikog Magellanovog oblaka koje su snimili Spitzer i James Webb (©Spitzer: NASA/JPL-Caltech; MIRI: NASA/ESA/CSA/STScI).
GIF animacija usporedbe prikaza dijela Velikog Magellanovog oblaka koje su snimili Spitzer i James Webb (©Spitzer: NASA/JPL-Caltech; MIRI: NASA/ESA/CSA/STScI).

„Naši ciljevi za Webbove prve slike i podatke su prikazivati moćne instrumenate teleskopa i pružiti uvid u znanstvene misije koje tek predstoje. Nadamo se da će [slike i podatci] pružiti dugo očekivani ‘wow-efekt’ – kako kod stručnjaka, tako i kod javnosti,“ rekao je astronom Klaus Pontoppidan, član programa Webb.


Što možemo očekivati od prvih slika?

Iako pažljivo planiranje Webbovih prvih slika traje već duže vrijeme, novi je teleskop toliko moćan da je teško predvidjeti kako će točno izgledati prve slike! „Naravno, postoje stvari koje očekujemo i nadamo se da ćemo vidjeti, ali s novim teleskopom i ovim novim infracrvenim podatcima visoke razlučivosti, jednostavno nećemo znati dok to ne vidimo,“ rekao je član programa Joseph DePasquale.

Slike ranog poravnanja već su pokazale neviđenu oštrinu Webbovog infracrvenog pogleda. Međutim, ove nove slike bit će prve u punoj boji i prve koje će pokazati Webbove pune znanstvene mogućnosti. Osim slika, Webb će snimati spektroskopske podatke – detaljne informacije koje astronomi mogu pročitati na svjetlu.

Prvi paket materijala sa slikama će istaknuti znanstvene teme koje su inspirirale misiju i bit će fokus njezina rada – rani svemir, evolucija galaksija kroz vrijeme, životni ciklus zvijezda i drugi svjetovi. Svi Webbovi podatci o puštanju u rad, dakle podaci uzeti tijekom poravnavanja teleskopa i pripreme instrumenata, bit će također javno dostupni.

Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jamie Adkins, Laura Betz, Christine Pulliam (1. lipnja 2022.), „First Images From NASA’s Webb Space Telescope Coming Soon,“ nasa.gov (pristup 4. lipnja 2022).

I. Holt (1. lipnja 2022.), „James Webb Space Telescope’s first full-color images will be revealed on July 12th,“ engadget.com (pristup 4. lipnja 2022).

Elizabeth Howell (1. lipnja 2022.), „James Webb Space Telescope will release its 1st science-quality images July 12,“ space.com (pristup 4. lipnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.