kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Grad iz SAD-a poslao poruku putem lasera vanzemaljcima: “dođite u naš grad”
Svemir

Grad iz SAD-a poslao poruku putem lasera vanzemaljcima: “dođite u naš grad”

objavljeno

Grad Lexington u saveznoj državi Kentucky poduzeo je neobičan korak u svijetu turizma – poslao je lasersku poruku prema TRAPPIST-1 sustavu, ciljajući na privlačenje turista s planeta sličnih Zemlji, to jest, ako oni uopće tamo postoje. Ova inovativna inicijativa je službeno lansirana s nadom da će privući vanzemaljske civilizacije, iako neki smatraju da bi mogla zaintrigirati i znatiželjnike mnogo bliže Zemlji.

Rasprava o mudrosti uspostavljanja kontakta s vanzemaljcima nije nova. Postoji ozbiljna zabrinutost, koju je podijelio i pokojni Stephen Hawking, da bi otkrivanje našeg postojanja moglo potaknuti nepoželjne posljedice. Nasuprot tome, stoji argument da bi vanzemaljci mogli pružiti uvide u napredne tehnologije i metode očuvanja okoliša.

Bitmapa koja predstavlja osnovu prvog turističkog oglasa upućenog u vanzemaljski prostor, uz priloženo objašnjenje značenja uključenih elemenata na Engleskom. Zasluge: VisitLex.
Bitmapa koja predstavlja osnovu prvog turističkog oglasa upućenog u vanzemaljski prostor, uz priloženo objašnjenje značenja uključenih elemenata na Engleskom. Zasluge: VisitLex.

Prošle godine, uoči božićnih blagdana, agencija VisitLEX postavila je moćan laser u Kentucky Horse Parku, usmjerivši ga prema zviježđu Vodenjaka, gdje se nalazi spomenuti sustav. Laserska poruka sadrži razne informacije, uključujući primarne brojeve, periodičnu tablicu s elementima bitnim za život na Zemlji, dijagrame popularnih molekula i pozivnice za posjet Lexingtonu. Sve je to ukomponirano u bitmap sliku, uz dodatak scena i glazbe karakterističnih za taj kraj.


Ovo podsjeća na poruku poslanu u 1974. godini kada je Arecibo teleskop poslao sličnu poruku prema kuglastom skupu M13. No, za razliku od poruke Arecibo, koja je bila više demonstracija ljudskih sposobnosti, ova kampanja ima praktičan cilj – privući posjetitelje s TRAPPIST-1, planetarni sustav koji je udaljen samo 39 svjetlosnih godina.

Iako nije potvrđena prisutnost života u sustavu TRAPPIST-1, njegova veća starost u odnosu na Sunčev sustav, kao i postojanje stjenovitih planeta unutar zone pogodne za život, daju razlog za optimizam. Dr. Robert Lodder s Sveučilišta u Kentuckyju naglašava važnost ove inicijative kao dugoročnog projekta, ističući da, iako možda trenutna generacija neće doživjeti povratnu komunikaciju, napor stvara vrijednu osnovu za budućnost istraživanja i potencijalnih susreta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.