kozmos.hr
Astronomija

Evo što je Webb otkrio kada je proučio poznatu supernovu

Supernova1987A Webb
objavljeno

NASA-in teleskop James Webb nedavno je zavirio dublje u jednu od najpoznatijih supernova, SN 1987A. Smještena u Velikom Magellanovom Oblaku, udaljena 168,000 svjetlosnih godina od nas, SN 1987A intrigira astronome već gotovo četiri desetljeća od njenog otkrića 1987. godine. Zahvaljujući Webb-ovoj NIRCam kameri, sada imamo dragocjene uvide u razvoj ove supernove i kako oblikuje svoj trag u svemiru.

Centralna slika supernove izgleda poput ključanice, ispunjene grudama plina i prašine koje je supernova izbacila. Gusta prašina sprječava prolazak čak i bliske infracrvene svjetlosti koju Webb može detektirati, dajući ključanici taj karakterističan izgled.

Okružujući ovu središnju strukturu je sjajan ekvatorijalni prsten. Taj prsten nije novi dodatak; nastao je iz materijala izbačenog desetljećima prije same eksplozije supernove. Međutim, ono što je zapanjujuće su svjetlosne točke koje su se pojavile kada je šok val supernove udario u prsten, te sada te točke obasjavaju i prostor izvan prstena.

Iako su se neke od ovih struktura već mogle uočiti putem NASA-inih teleskopa, poput Hubblea i Spitzera, Webb je otkrio nešto što prethodno nije bilo zabilježeno: male, polumjesečaste formacije.

Ove strukture vjerojatno predstavljaju vanjske slojeve plina koji su eksplodirali iz supernove. Njihova jarka svjetlina može biti rezultat efekta pojačane svjetlosti zbog našeg kuta gledanja na te strukture.

Zanimljivo je koliko je detaljna slika koju nam Webb pruža. Dok je Spitzer, sada već povučeni teleskop, pratio ovu supernovu tijekom svog životnog vijeka, nikada nije mogao dosegnuti ovu razinu detalja.

Unatoč godinama proučavanja, SN 1987A i dalje krije tajne, posebno vezane uz neutronsku zvijezdu koja bi se trebala formirati nakon eksplozije. No, sada kada je Webb na sceni, s njegovim NIRSpec i MIRI instrumentima, možemo očekivati još dublje uvide, ne samo u polumjesecaste strukture, već i u mnoge druge aspekte ove zagonetne supernove. Uz suradnju teleskopa kao što su Hubble i Chandra, budućnost proučavanja SN 1987A izgleda svijetlo.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube