kozmos.hr
Svemir

Evo prvih fotografija Indijske misije na Mjesecu

Pragyan
objavljeno

Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) objavila je zapanjujuće fotografije svojeg rovera Pragyan na njegovom prvom lunarnom izletu, koji je uslijedio nakon što se odvojio od landera Vikram u okviru misije Chandrayaan 3. Dvadesetog trećeg kolovoza, kada je misija ostvarila svoje prvo slijetanje u neistraženom području blizu južnog pola Mjeseca, Pragyan je napustio lander i ostavio svoje prve tragove na lunarnoj površini.

Istraživanje Chandrayaan-a 3

Ovo agilno vozilo teško 27 kilograma spremno je istražiti područja koja dosad nisu bila dosegnuta svemirskim misijama. Glavni zadatak? Koristiti navigacijske kamere kako bi se jasne slike okoline poslale nazad na Zemlju. Pod kontrolom ISRO-a, koji će roveru slati upute, Pragyan će svoje istraživanje voditi u radijusu od maksimalno 500 metara od svojeg matičnog landera.

Dizajn Pragyana uzima u obzir varijabilnost lunarnog terena. Ako naiđe na manje stjenovite formacije ili druge prepreke, njegov sofisticirani ovjes može se fleksibilno prilagoditi do 50 milimetara, osiguravajući glatko kretanje, prema saznanjima iz Bloomberg-a.

Indija se pridružuje elitnom lunarnom klubu

Indija je postala druga zemlja koja ima aktivan lunarni rover, titulu koja je do sada bila ekskluzivna za Kinu i njen Yutu-2 iz misije Chang’e 4, stacioniran na tajanstvenoj dalekoj strani Mjeseca. No, postoji izrazita razlika u trajanju misija. Dok je Yutu-2 slao podatke još od početka 2019. godine, nakon Kineskog prvog slijetanja na daleku stranu Mjeseca, misija Pragyana bit će znatno kraća. ISRO očekuje da će njegovo funkcioniranje trajati jedan lunarni dan, što je ekvivalentno 14 zemaljskih dana.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube