kozmos.hr
Astronomija

Evo pogled na našu galaksiju kroz gravitacijske valove

objavljeno

Gravitacijski valovi donose novu sliku Mliječnog puta: NASA-ina simulacija otkriva potencijal budućih svemirskih opservatorija!

Astronomi su uz pomoć simuliranih podataka stvorili vizualni prikaz neba kakvo bi se vidjelo u gravitacijskim valovima – kozmičkim “poremećajima u prostor-vremenu” koje izazivaju objekti u orbiti. Ova simulacija pokazuje kako će budući svemirski opservatoriji za gravitacijske valove, čija se lansiranja očekuju u narednom desetljeću, proširiti naše razumijevanje naše galaktičke domovine.

Od 2015. godine, zemaljski opservatoriji zabilježili su oko stotinu događanja koja su rezultat spajanja crnih rupa veličine zvijezde, neutronske zvijezde ili kombinacija oboje. Ovi signali obično traju kraće od minute, imaju visoke frekvencije i mogu se pojaviti bilo gdje na nebu. Njihovi izvori uglavnom se nalaze izvan naše galaksije.

“Imamo binarne sustave i u Mliječnom putu, a očekujemo da će mnogi od njih sadržavati kompaktne objekte kao što su bijeli patuljci, neutronske zvijezde i crne rupe u uskim orbitama”, istaknula je Cecilia Chirenti, istraživačica na Sveučilištu u Marylandu i NASA-inom Goddard Space Flight centru. “Za njihove gravitacijske valove, koji imaju preniske frekvencije za zemaljske detektore, potreban nam je svemirski opservatorij.”

Ovi binarni sustavi nazivaju se UCB-ima (ultrakompaktni binarni sustavi). Budući opservatoriji poput LISA-e, koju vodi Europska svemirska agencija (ESA) u suradnji s NASA-om, mogli bi detektirati desetke tisuća takvih sustava. UCB-i su obično teško detektirabilni; obično su slabo vidljivi i trenutno se zna samo za nekoliko njih s vrlo kratkim orbitalnim periodima.

Koristeći simulirane podatke o očekivanoj distribuciji i signalima gravitacijskih valova ovih sustava, tim je razvio tehniku za stvaranje sveobuhvatne slike UCB-a u našoj galaksiji. Ova metoda opisana je u znanstvenom radu objavljenom u Astronomskom časopisu.

“Naša slika usporediva je s pogledom na nebo u određenom spektru svjetla, poput vidljivog, infracrvenog ili X-zračenja”, objašnjava Ira Thorpe, astrofizičar u Goddardovom centru. “Gravitacijski valovi pružaju mogućnost promatranja svemira na potpuno nov način. Ova slika to jasno ilustrira. Nadam se da ću jednog dana vidjeti verziju napravljenu s pravim podacima iz LISA opservatorija, možda čak i na majici ili plakatu.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube