kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Elektroni s Zemlje mogu neočekivano pridonijeti stvaranju vode na Mjesecu
Znanost

Elektroni s Zemlje mogu neočekivano pridonijeti stvaranju vode na Mjesecu

Mjesec iznad Zemljine atmosfere snimio je astronaut Chen Dong (©CMSA).
objavljeno

Istraživači sa Sveučilišta u Hawai’i u Mānoi nedavno su objavili da elektroni s Zemlje mogu neočekivano pridonijeti stvaranju vode na Mjesecu. Ovo značajno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Astronomy, ne samo da produbljuje naše razumijevanje razvoja Mjeseca, već može olakšati put za buduće ljudske ekspedicije.

Otkriće vode na Mjesecu nije tek znanstvena zanimljivost. To je ključ za razumijevanje njegove povijesti i nastanka. Još važnije, potencijalne zalihe vode na Mjesecu mogle bi biti neprocjenjiv resurs za ljudske misije, ne samo na Mjesecu, nego i dalje. Posebno intrigantno je otkriće vodenog leda u vječno tamnim područjima Mjeseca. Ali postavlja se pitanje: kako se ta voda tamo stvorila?

Uloga Zemljine magnetosfere

Zemljina magnetosfera, koja nas štiti od štetnog sunčevog zračenja, oblikovana je solarnim vjetrom. Unutar njenog produženog repa nalazi se list plazme, bogat visokoenergetskim elektronima koji potječu i od Zemlje i od sunca.

Do sada je znanstvena zajednica vjerovala da visokoenergetske ione iz solarnog vjetra, koji bombardiraju površinu Mjeseca, prvenstveno stvaraju vodu na njemu.


Neočekivano otkriće

Međutim, Shuai Li, znanstvenik iz Škole za oceanografiju i znanosti o Zemlji na Sveučilištu u Mānoi, donosi iznenađenje. Nakon što je ranije potvrdio da kisik iz magnetnog repa Zemlje doprinosi nastanku hrđe na polovima Mjeseca, Li je otišao korak dalje. Istraživao je kako prolaz Mjeseca kroz Zemljin magnetni rep, koji ga štiti od solarnog vjetra, ali ne i od sunčeve svjetlosti, utječe na njegovu površinu.

Li navodi: “Kada je Mjesec izvan magnetnog repa, izložen je punoj sili solarnog vjetra. Unutar repa, smatralo se da formiranje vode značajno opada.” No, koristeći podatke instrumenta za mapiranje minerala Mjeseca iz misije Chandrayaan 1, Li i njegov tim otkrili su da se stvaranje vode održava konstantnim, neovisno o položaju Mjeseca.

Ovo otkriće sugerira da postoje drugi, još neotkriveni procesi ili izvori formiranja vode. Visokoenergetsko elektronsko zračenje moglo bi imati sličnu ulogu u tom procesu kao i protoni solarnog vjetra. Li zaključuje: “Odnos između Zemlje i njenog mjeseca pun je dubokih i neistraženih tajni.”

Nakon ovog otkrića, sljedeći korak je izravna opservacija. Li izražava nadu da će surađivati s programima NASA-e Artemis kako bi proučavali lunarno okruženje i vodeni sadržaj dok Mjesec prolazi kroz Zemljin magnetni rep.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.