kozmos.hr
Astronomija

Atmosfera Zemlje je naša najbolja zaštita od obližnjih supernova

Atmosfera Zemlje je naša najbolja zaštita od obližnjih supernova
objavljeno

Atmosfera Zemlje pruža ključnu zaštitu životu na našem planetu već milijardama godina, omogućujući evoluciju složenih oblika života. Ozonosfera ima vitalnu ulogu u zaštiti biosfere od smrtonosnog UV zračenja, blokirajući 99% sunčevog UV zračenja. Pored toga, magnetosfera Zemlje također pruža značajnu zaštitu.

Međutim, Sunce je relativno mirna zvijezda. Pitanje koje se nameće je koliko su učinkoviti ozonosfera i magnetosfera u zaštiti od snažnih eksplozija supernova?

Supernove i njihova prijetnja

Svaki milijun godina – mali dio od 4,5 milijardi godina koliko Zemlja postoji – masivna zvijezda eksplodira unutar 100 parseka (326 svjetlosnih godina) od Zemlje. Naš sunčev sustav smješten je unutar ogromnog mjehura u svemiru, poznatog kao Mjesni (Lokalni) Mjehur. To je prostrano područje s niskom gustoćom vodika, oblikovano serijom eksplozija supernova u posljednjih 10 do 20 milijuna godina.

Supernove su izuzetno opasne, a što je planet bliži jednoj, to su učinci smrtonosniji. Znanstvenici su dugo spekulirali o utjecaju eksplozija supernova na Zemlju, uključujući mogućnost da su izazvale masovna izumiranja.


Učinci supernova na Zemljinu atmosferu

Supernove izbacuju gama zrake i kozmičke zrake koje mogu iscrpiti ozonski sloj Zemlje, dopuštajući smrtonosnom UV zračenju da dopre do površine. Također mogu stvoriti više aerosolnih čestica u atmosferi, povećavajući pokrivenost oblaka i uzrokujući globalno hlađenje.

Nova studija, objavljena u časopisu Communications Earth & Environment, ispituje učinke eksplozija supernova na Zemlju. Studiju su vodili Theodoros Christoudias i njegov tim s Ciparskog instituta. U radu pod naslovom “Atmosfera Zemlje štiti biosferu od obližnjih supernova”, autori tvrde da je Zemljina atmosfera mnogo otpornija nego što se ranije mislilo.

Ozonosfera i zaštita od supernova

Mjesni Mjehur nije jedini dokaz obližnjih eksplozija supernova u posljednjih nekoliko milijuna godina. Oceanski sedimenti sadrže 60Fe, radioaktivni izotop željeza, što ukazuje na eksplozije supernova prije otprilike 2 i 8 milijuna godina.

Znanstvenici su također povezali eksploziju supernove s izumiranjem prije oko 370 milijuna godina, kada su pronašli biljne spore spaljene UV svjetlom, što ukazuje na značajno iscrpljenje ozonskog sloja.

Modeliranje Zemljine atmosfere

U novom radu, Christoudias i njegov tim koriste model Zemaljskog sustava s atmosferskom kemijom (EMAC) kako bi proučili utjecaj obližnjih eksplozija supernova na Zemljinu atmosferu. Koristeći ovaj model, autori su simulirali složenu dinamiku atmosferske cirkulacije i kemijske procese.

Prema njihovim rezultatima, maksimalna iscrpljenost ozonskog sloja zbog ionizirajućeg zračenja supernove bila bi oko 10% globalno, što je usporedivo s trenutnim učincima antropogenog zagađenja.

Iako bi supernove mogle izazvati značajne promjene u atmosferi, istraživači zaključuju da takve promjene ne bi imale veliki utjecaj na biosferu. “Naša studija pokazuje da obližnje supernove vjerojatno nisu uzrokovale masovna izumiranja na Zemlji,” pišu autori. Atmosfera i geomagnetsko polje Zemlje učinkovito štite biosferu, što je omogućilo životu da se razvija.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.