kozmos.hr
Svemir

Astronomi uočili svjetlo iza supermasivne crne rupe

objavljeno

Astronomi su proveli izvorna opažanja u potpuno drugu svrhu.

Prvi put u povijesti promatranja astronomi su zabilježili rendgenske zrake koje se reflektiraju s udaljene strane akrecijskog diska koji okružuje supermasivnu crnu rupu. Izvor se nalazi u središtu galaksije udaljene oko 800 milijuna svjetlosnih godina od nas.

Po prvi puta u povijesti uočeno svjetlo iza supermasivne crne rupe

Svrha promatranja supermasivne crne rupe u središtu galaksije I Zwicky 1 bila je proučavanje tajanstvene značajke svojstvene samo nekim od ovih gravitacijskih čudovišta – korone.

Vjeruje se da iznimno svijetle X-zrake koje proizvodi korona nastaju kada se plin približi horizontu događaja, gdje se zagrijava do milijuna stupnjeva.

Na tako visokoj temperaturi elektroni se odvajaju od atoma, stvarajući magnetiziranu plazmu, a lukovi magnetskog polja koji sudjeluju u brzoj rotaciji magnetskog polja savijaju se i dižu visoko prema gore, gdje ih na kraju potpuno unište djelovanjem.

Na dijagramu je prikazana korona crne rupe koja proizvodi rendgenske rakete i njihov svjetlosni “odjek” odbijen od akrecijskog diska.Izvor: ESA

Promatranja crne rupe provedena su pomoću rendgenskih teleskopa NASA NuSTAR i ESA XMM-Newton. Astronomi su u početku identificirali dvije svijetle baklje u podacima.

Njihova je analiza provedena novorazvijenom metodom koja se temelji na procjenama pomaka duljine svjetlosti gravitacijom crne rupe i vremenskog kašnjenja između početnih signala i njihovih kopija reflektiranih s prednje strane akrecijskog diska. Ova je metoda omogućila mapiranje okoliša u blizini horizonta događaja.

https://kozmos.hr/astronomi-slikali-kozmicki-mlaz-koji-izlazi-iz-crne-rupe/

Međutim, pomno promatrajući podatke, znanstvenici su primijetili još jednu seriju slabijih signala, za koje se pokazalo da su “odjek” istih rafala X-zraka koji se reflektiraju iz udaljenog dijela diska plina koji okružuje crnu rupu.

Animacija prikazuje redoslijed dolaska praska rendgenskih zraka i njegovu svjetlost reflektiranu od prednjih (prikazano žutom bojom) i stražnjih (prikazano crvenom bojom) dijelova akrecijskog diska. Izvor: ESA

Kako to objašnjavaju znanstvenici, svako svjetlo koje uđe u crnu rupu ne bi trebalo moći izaći iz nje, što znači da ne bi trebalo biti moguće vidjeti što se nalazi iza supermasivne crne rupe.

Ipak, nevjerojatna svojstva ovih gravitacijskih čudovišta savijaju prostor oko njih, odbijaju zračenje i još mnogo toga. To omogućuje gledanje “obrnute strane”, a u ovom slučaju svjetla iza crne rupe.

Dan Wilkins, vodeći autor studije sa Sveučilišta Stanford (UK), objasnio je da je godinama proveo radeći na novim teorijskim modelima o odjecima rendgenskih zraka u crnim rupama. Drugim riječima, brzo je pronašao vezu nakon što je u posljednjim podacima vidio tako nešto.

Astronomi namjeravaju nastaviti proučavati krune crnih rupa. Posebne nade polažu u svemirski teleskop Athena Europske svemirske agencije koji se planira lansirati za otprilike jedno desetljeće.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Phys.org. (2021, July 28). First detection of light from behind a black hole.
 Starr, M. (n.d.). Warped light emerging from behind a black hole has been detected for the first time. ScienceAlert.
• Tangermann, V. (2021, July 28). In a bizarre twist, astronomers detect light coming from behind black hole. Futurism.
• Stanford University. (2021, July 28). First detection of light from behind a black hole. Stanford News.
• Wilkins, D. R., Gallo, L. C., Costantini, E., Brandt, W. N., & Blandford, R. D. (2021, July 28). Light bending and x-ray echoes from behind a supermassive black hole. Nature News.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube