kozmos.hr
Astronomija

Astronomi pronašli gigantsku plavu zvijezdu u Mliječnoj stazi

Gignatska plava zvijezda 2MASS J20395358+4222505. Izvor: GALANTE project, obtained with the JAST/T80 telescope at the Javalambre Observatory (I.P. J. Maíz Apellániz).
objavljeno

Astronomi su u našoj galaksiji otkrili gigantsku plavu zvijezdu koja putuje velikom brzinom.

Jedna od najvećih i najsvijetlijih zvijezda u našoj galaksiji

Međunarodni tim astronoma, predvođen istraživačima s Kanarskog instituta (IAC) i Sveučilišta La Laguna (ULL), pronašao je jednu od najvećih i najsvjetlijih zvijezda u našoj galaksiji. Ova zvijezda se nalazi iza gustog oblaka međuzvjezdanog plina i prašine.

Masa plave zvijezde, imena 2MASS J20395358+4222505, gotovo je 50 puta veća od Sunca. Polumjer joj je 40 puta veći od naše zvijezde, a sjaj oko milijun puta jači. Varijacija u njezinoj brzini od 60 km/s, prilično je velika s obzirom na njezine dimenzije, što upućuje na silovitu gravitaciju. Objekt, koji je već bio naveden u brojnim astronomskim katalozima, mogao se promatrati s velikom preciznošću zahvaljujući spektrografu MEGARA na Velikom kanarskom teleskopu (GTC ili Grantecan).


Zaklonjena oblakom međuzvjezdane prašine i plina

Plava zvijezda nalazi se pri središtu najbliže zone formiranja novih zvijezda, tzv. Cygnus-X, odnosno oko 5700 svjetlosnih godina od Zemlje. Unatoč svemu, J20395358+4222505 bila je gotovo nepoznata među astronomima. Razlog je to što se nalazila iza gustih oblaka plina i prašine koji smanjuju količinu njezine vidljive svjetlosti koja dopire do nas za faktor od gotovo 10.000. Ova zvijezda, umjesto magnitude 4 (što bi je učinilo vidljivom golom oku),  katalogizirana je kao magnitude 14. U astronomiji što je veći broj za veličinu zvijezde, to je zvijezda slabije vidljiva.

Zbog svojih neuobičajenih karakteristika, J20395358+4222505 uočen je tijekom puštanja u rad višeobjektnog spektrografa MEGARA nakon njegove instalacije na Velikom kanarskom teleskopu (GTC), u zvjezdarnici Roque de los Muchachos (Garafía, La Palma). Zvijezda se trenutno nalazi u neobičnoj fazi razvoja, približavajući se kraju svog životnog ciklusa na glavnoj sekvenci (90% vremena života zvijezde). Uskoro će početi prolazi kroz velike transformacijske procese.

Neobične varijacije u brzini zvijezde

Istraživači nude dva potencijalna objašnjenja za velike varijacije u brzini zvijezde. Moguće je da postoji zvijezda ili kompaktni objekt (neutronska zvijezda ili crna rupa) koji prati J20395358+4222505 u nekoj vrsti binarnog sustava. Međutim, promatranja ne pokazuju nikakav trag zvijezde pratilje, što dodatno smanjuje ovu mogućnost. Ako se radi o kompaktnoj zvijezdi, njezina protozvijezda morala bi također biti jedna od najvećih zvijezda u našoj galaksiji.

“U ovom trenutku utvrdili smo da se radi o velikoj plavoj zvijezdi skrivenoj iza zida međuzvjezdanog plina i prašine, a astronomski rečeno ona se nalazi de facto “u našem vlastitom dvorištu”, objašnjava Artemio Herrero, profesor na Sveučilištu La Laguna (ULL) i istraživač na IAC-u koji je vodio istraživanje.

“Potrebna su nova opažanja kako bi se utvrdila prava priroda J20395358+4222505”, smatra Sara Rodríguez Berlanas, istraživačica sa Sveučilišta Alicante, koautorica istraživanja. Daljnja promatranja trebala bi potvrditi promjene brzine i omogućiti određivanje orbite.


Armando Gil de Paz, astrofizičar sa Sveučilišta Complutense u Madridu (UCM) i glavni istraživač instrumenta MEGARA komentira da “ovaj projekt dokazuje da su detaljne spektroskopske informacije dostupne zahvaljujući instrumentima poput MEGARA-e, zajedno s velikim teleskopima kao što su kao GTC, temelji za otkrivanje misterija skrivenih iza objekata trivijalnog izgleda kao što je J20395358+4222505.”

Zvijezda u obliku suze i njen nevidljivi partner osuđeni su na supernovu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

A. Herrero et al: “The nature of the Cygnus extreme B supergiant 2MASS J20395358+4222505”, MNRAS, January 2022. DOI: 10.1093/mnras/stab3660

Anonymus (22. veljače 2022.), Astronomers find in the Milky Way an unusual blue supergiant star travelling at high velocity, Iac.es (pristup 7. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.