kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Tim astronoma istražuje ono što bi mogli biti prvi trenuci nastanka crnih rupa i neutronskih zvijezda
Astronomija

Tim astronoma istražuje ono što bi mogli biti prvi trenuci nastanka crnih rupa i neutronskih zvijezda

Nastanak crne rupe. Izvor: NASA/JPL-Caltech.
objavljeno

Prije nešto više od godinu dana, astronomi su otkrili veliku eksploziju u galaksiji udaljenoj nekoliko milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

FBOT-ovi – ‘brzi plavi optički tranzijenti’

Eksplozija u dalekoj galaksiji, pojavila se niotkuda i dosegla svoj svjetlosni vrhunac unutar nekoliko dana. Nakon mjesec dana potpuno je nestala što je ukazivalo na činjenicu da se radi o ekstremnom kozmičkom događaju poput nastanka crne rupe ili neutronske zvijezde.

https://kozmos.hr/fizicari-otkrili-kako-crne-rupe-vrse-pritisak-na-svoju-okolinu/

Astronomi nazivaju ove sjajne, iznenadne eksplozije ‘brzim plavim optičkim tranzijentima’ (FBOT). Ime su, logično, dobile zbog svojeg naglog razvoja te plave boje.

Krava, Koala i Deva

Tehnički naziv objekta je ZTF20acigmel, a engleski nadimak mu je „Camel“ odnosno „Deva“. Radi se o običaju nadijevanja nadimaka prema imenima životinja, koji je slučajno nastao kada je slična eksplozija 2018., nasumično generiranim znanstvenim nazivom, dobila ime „AT2018cow“ (eng. „Cow“ – „Krava“). Nakon nje, 2020. uslijedila je još jedna eksplozija po imenu ZTF18abvkwla, zaradivši igrom riječi nadimak „Koala“.


Krava, Koala i Deva posebna su klasa FBOT-ova tj. zvjezdanih eksplozija. Za razliku od tipičnih supernova, FBOT-ovi se pojavljuju i nestaju u roku od nekoliko tjedana, a ne godina. FBOT-ovi nastavljaju zračiti čak i nakon što njihova vidljiva svjetlost izblijedi.

U novom radu, tim astronoma proučavao je Devu u različitim valnim duljinama na elektromagnetskom spektru, kako bi dobili dublji uvid u nevidljive događaje koji su se odvili nakon prvotne eksplozije.

Tim je za početak otkrio da je inicijalna eksplozija emitirala vrlo sjajnu svjetlost u radio-frekvencijama. Iz toga proizlazi da se udarni val širio velikom brzinom kroz svemir, otprilike nekoliko desetina brzine svjetlosti ili 161.000.000 km/h. Takva vrsta radio-emisija obično dolazi putem sinkrotonskog zračenja, koje nastaje kada nabijene čestice prođu kroz magnetsko polje djelićem brzine svjetlosti.

Moguće je da se radi o trenutku nastanka crnih rupa ili neutronskih zvijezda

Eksplozija je također otpuštala jake rendgenske zrake, mjesecima nakon što je njezino vidljivo svjetlo izblijedilo. Devine rendgenske zrake sugeriraju da se radi o događaju poput nastanka crne rupe ili neutronske zvijezde, kao što je to bio slučaj i kod Krave.

Prema istraživačima, moguće je da FBOT-ovi predstavljaju trenutak kada stara zvijezda eksplodira i urušava se u masivnu crnu rupu ili brzo rotirajuću neutronsku zvijezdu, no teško je sa sigurnošću reći kako se ti procesi zapravo odvijaju i kako dolazi do širenja zračenja.

https://kozmos.hr/astronomi-otkrili-kandidata-za-planet-u-drugoj-galaksiji/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Luminous Millimeter, Radio, and X-ray Emission from ZTF20acigmel (AT2020xnd), Anna Y. Q. Ho et al, Submitted to ApJ on 11 Oct 2021, arXiv:2110.05490 (pristupljeno 1. studenog 2021.)

Specktor B. (30. listopada 2021.), Ultrahot, ultrafast explosion called ‘the Camel’ has astronomers puzzled, Livescience.com (pristupljeno 1. studenog 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.