kozmos.hr
Svemir

Astronomi otkrili vodenu paru u atmosferi egzoplaneta

objavljeno

Nova godina dolazi svakih 47,5 sati na egzoplanetu TOI 674b koji je otprilike veličine Neptuna, i to ga čini rijetkim.

Unatoč godinama traženja, iznenađujuće malo plinskih divova srednje veličine je ikada uočeno s orbitama kraćim od nekoliko dana, stvarajući ono što astronomi nazivaju “neptunskom pustinjom” nevjerojatno vrućih planeta srednjih masa.

Zašto je to točno tako, je misterij. Uostalom, nalazimo brojne kamene kugle veličine super-Zemlje (poput TOI 270b) kako se brzo vrte oko svoje zvijezde. Vrući Jupiteri s orbitama mjerljivim u satima također se redovito pojavljuju.

Pa gdje su svi vrući Neptuni? Nešto u vezi s njihovom veličinom, sastavom ili pozicioniranjem u solarnom sustavu čini ih manje vjerojatnijim da će biti blizu svojoj zvijezdi.

Srećom, astronomi su sada primijetili još nešto neobično u vezi s ovim nedavno otkrivenim divom srednjeg dometa: u njegovoj atmosferi postoje tragovi vode.

Promatranje tragova vode na planetima daleko od našeg vlastitog oceanskog svijeta uzbudljivo je iz više razloga, a ne samo zato što nam govori koliko bi naš vlastiti planet mogao biti jedinstven.


Planeti koji se formiraju izvan točke u kojoj zračenje zvijezde može lako sublimirati led u plin, imat će puno veće šanse da sadrže vodu, na primjer, povećavajući šanse da je Neptun s kratkom orbitom i puno vode daleko od mjesta nastajanja.

Sljedeći korak bit će prikupljanje više podataka o točnoj količini vode u atmosferi TOI 674b, kao i o drugim značajkama, poput njegove metalnosti.

Planet je bio na našem radaru tek oko godinu dana, nakon što je otkriven korištenjem podataka NASA-inog Transiting Exoplanet Survey Satellite. Ali već se pokazao dovoljno zanimljivim da istraživači okrenu druge instrumente, poput svemirskog teleskopa Hubble, prema planetu kako bi istražili njegove tajne. Tim je također pogledao starije podatke s umirovljenog svemirskog teleskopa Spitzer.

Jedan alat savršeno prikladan za proučavanje egzoplaneta poput njega je nedavno lansirani svemirski teleskop James Webb, s dizajnom koji će nam pružiti neviđen pogled na udaljene zvijezde i njihove planete.

Znajući kako se TOI 674b tako približio svojoj zvijezdi, pomoći će nam da ispunimo širu sliku o tome kako se drugi solarni sustavi razvijaju i je li naš vlastiti normalan ili jedinstven dragulj u svemiru.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

McRae M.,(14. siječnja 2022.), “Astronomers Detect Water Vapor in The Atmosphere of a ‘Super Neptune’ Exoplanet,” Space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.