kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronomi otkrili fascinantan novi svijet u dubokom svemiru
Svemir

Astronomi otkrili fascinantan novi svijet u dubokom svemiru

Astronomi otkrili fascinantan novi svijet u dubokom svemiru
objavljeno

Međunarodni tim astronoma nedavno je objavio otkriće egzoplaneta koji kruži oko zvijezde vrlo slične našem Suncu. Ovaj novootkriveni svijet izvan našeg solarnog sustava, nazvan TOI-1135 b, odlikuje se mladošću, visokom temperaturom i veličinom koja je usporediva sa Saturnom. Detalji ovog otkrića predstavljeni su u studiji objavljenoj 27. veljače na otvorenom serveru arXiv.

Egzoplanet TOI-1135 b

Od lansiranja u travnju 2018. godine, NASA-in Satelit za istraživanje tranzitnih egzoplaneta (TESS) pronašao je gotovo 7.100 potencijalnih kandidata za egzoplanete, od kojih je dosad potvrđeno 420. TESS koristi svoj niz širokokutnih kamera za pregledavanje oko 200.000 najsjajnijih zvijezda u blizini Sunca, tragajući za tranzitima egzoplaneta, uključujući divovske planete izvan našeg sunčevog sustava.

Tim predvođen Manuelom Mallorquínom Díazom s Univerziteta La Laguna u Španjolskoj potvrdio je otkriće novog egzoplaneta koji je nadzirao TESS. Tranzitni signal detektiran je u svjetlosnoj krivulji zvijezde TOI-1135 (također poznate kao HIP 62908 ili TIC 154872375), mlade zvijezde spektralne klase G0 udaljene oko 371 svjetlosnu godinu, što potvrđuje planetarnu prirodu signala nakon dodatnih fotometrijskih i spektroskopskih analiza.


Egzoplanet koji gubi svoju atmosferu

“Ovim radom predstavljamo otkriće i karakterizaciju bliskog divovskog plinovitog planeta koji orbitira oko mlade zvijezde slične Suncu, TOI-1135,” navedeno je u studiji. Planeta TOI-1135 b ima radijus približan 0,8 radijusa Jupitera, dok je njegova masa oko 0,062 mase Jupitera. Kruži oko svoje zvijezde domaćina svakih 8,02 dana, na udaljenosti od 0,082 astronomske jedinice (AU). Procjenjena ravnotežna temperatura TOI-1135 b iznosi između 950 i 1.200 K.

Rezultati istraživanja sugeriraju da je TOI-1135 b “napuhani” egzoplanet, veličinom sličan Saturnu, ali znatno manje masivan od dviju najvećih plinovitih divova u Sunčevom sustavu. Posjeduje proširenu atmosferu, vjerojatno zbog snažnog zračenja matične zvijezde, a pretpostavlja se da bi mogao biti u procesu gubitka atmosfere putem fotoevaporacije. Uočena je visoka stopa gubitka mase, oko 39 masa Zemlje po milijardi godina, što ukazuje na mogućnost da će većinu svoje atmosfere izgubiti u narednih nekoliko stotina milijuna godina.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.