kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Astronomi otkrili 70 novih slobodno lutajućih planeta u obližnjoj regiji Mliječne staze
Astronomija

Astronomi otkrili 70 novih slobodno lutajućih planeta u obližnjoj regiji Mliječne staze

Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Koristeći opažanja i podatke s nekoliko NOIRLab-ovih zvjezdarnica, zajedno s opažanjima teleskopa diljem svijeta i u orbiti, astronomi su otkrili najmanje 70 novih slobodno lutajućih planeta koji skiću svemirom bez zvijezde domaćina, a nalaze se u obližnjoj regiji Mliječnog puta.

Otkrivena velika skupina planeta lutalica

Ovo je najveći uzorak takvih planeta dosad pronađen čime je broj poznatih planeta skitnica gotovo udvostručen. Najmanje 70, a možda čak i 170 ovih planeta veličine Jupitera pronađeno je ispitivanjem podataka dobivenih iz više od 20 godina promatranja. Planeti se nalaze u zvjezdanoj asocijaciji Gornjem Škorpionu OB, oko 420 svjetlosnih godina udaljenoj od Zemlje.

Da bi pronašao te planete, Núria Miret-Roig, prva autorica istraživanja sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, zajedno s timom astronoma koristio je opažanja i podatke iz brojnih zvjezdarnica, uključujući postrojenja NSF-ovog NOIRLaba, teleskopa Europskog južnog opservatorija, teleskopa Kanada-Francuska-Havaji i Subaru teleskopa.

Hervé Bouy, astronom iz Laboratoire d’Astrophysique de Bordeauxa i voditelj projekta, smatra da otkriće ne bi bilo izvedivo bez pristupa NOIRLab-ovoj arhive podatake (eng. Astro Data Archive) i pripadajuće znanstvene platforme (eng. ‘Astro Data Lab Science Platform’) koja djeluje u sklopu Centra zajednice za znanost i podatke (eng. Community Science and Data Center, skr. CSDC).

10 Stvari koje trebate znati o vrućim Jupiterima

Korišten iznimno velik broj podataka i slika

Podaci uključuju 247 slika s infracrvene kamere NEWFIRM ekstremno širokog polja u Nacionalnom opservatoriju Kitt Peak (KPNO) u Arizoni, 1348 slika s istog instrumenta NEWFIRM nakon što je premješten u Međuamerički opservatorij Cerro Tololo (CTIO) u Čileu, 2214 slika s infracrvenog bočnog uređaja za snimanje koji je prije radio na 4-metarskom teleskopu Víctor M. Blanco u CTIO-u i 3744 slike s Kamere tamne energije.

“Ovaj projekt ilustrira nevjerojatnu važnost arhivskih podataka s različitih teleskopa, ne samo iz SAD-a, već iz cijelog svijeta”, kaže Chris Davis, programski službenik u Nacionalnoj zakladi za znanost za NSF-ov NOIRLab. “Ovo je nešto na čemu je NOIRLab, konkretno CSDC, naporno radio dugi niz godina.”

Otkriveni pomoću osjetljivih kamera

Odmetnuti planeti uglavnom se otkrivaju metodom mikroleće odnosno na način da astronomi opaze kratko poravnanje između egzoplaneta i pozadinske zvijezde. Problem je što se takve situacije događaju samo jednom, čineći naknadna opažanja nemogućima.

No ovi planeti otkriveni su drugom metodom. Miret-Roig i njezin tim otkrili su ove planete zahvaljujući njihovoj svjetlosti. Planeti su dovoljno vrući da bi se njihova svjetlost mogla detektirati pomoću osjetljivih kamera na velikim teleskopima.

Otkriće također baca svjetlo na porijeklo skitajućih planeta. Ovi planeti mogli su se formirati kolabiranjem oblaka plina koji je bio premalen da bi od njega nastala zvijezda, no moguće je i da su izbačeni iz svog matičnog sustava.  Uzevši u obzir model izbacivanja, treba imati na umu da je planet Jupiterove mase iznimno teško izbaciti iz matičnog sustava. Prema tome, moguće je da postoji još veći broj slobodno lutajućih planeta koji su veličinom možda sličniji Zemlji.

Postoje planeti nalik Zemlji koji putuju svemirom bez zvijezde

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Núria Miret-Roig et al, A rich population of free-floating planets in the Upper Scorpius young stellar association, Nature Astronomy (2021). DOI: 10.1038/s41550-021-01513-x

Anonymus (26. prosinca 2021.), Largest collection of free-floating planets found in the Milky Way, Association of Universities for Research in Astronomy (AURA), Phys.org (pristup 4. siječnja 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.