kozmos.hr
Astronomija

Postoji iznenađujuće obilje lutajućih planeta u našoj galaksiji

Izvor: NASA’s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab.
objavljeno

Studija koju su proveli znanstvenici iz NASA-e i japanskog sveučilišta Osaka otkriva da u našoj galaksiji postoji nevjerojatna količina lutajućih planeta, koji plutaju svemirom bez zvijezde. Zapravo, stručnjaci vjeruju da ovi neobični svjetovi daleko nadmašuju broj planeta koji orbitiraju oko zvijezda. Ovo izvanredno otkriće pokazuje da bi nadolazeći svemirski teleskop Nancy Grace Roman, kojeg NASA planira lansirati, mogao otkriti čak 400 lutajućih planeta veličine Zemlje.

Iznenađujuća Količina Lutajućih Planeta u Našoj Galaksiji

David Bennett, viši znanstvenik iz NASA-inog Goddard Space Flight Centera, sugerira: “Naša galaksija možda ima 20 puta više lutajućih planeta nego zvijezda, što bi ekvivaliralo s bilijunima svjetova koji lutaju sami.” Ova studija predstavlja prvu procjenu broja lutajućih planeta u galaksiji koja uzima u obzir planete manje mase od Zemlje.

Tim je zaključke izvukao iz devetogodišnje studije, MOA (Microlensing Observations in Astrophysics), provedene na Sveučilišnom opservatoriju Mount John na Novom Zelandu. Ova metoda promatra događaje mikroskopskog lećenja, koji se događaju kada se objekt poput zvijezde ili planeta savršeno poravna s udaljenom zvijezdom, djelujući kao leća i uzrokujući kratkotrajno povećanje intenziteta svjetlosti zvijezde. Ova tehnika pruža jedinstvena saznanja o objektu koji se nalazi između.

Takahiro Sumi, profesor na Sveučilištu Osaka i glavni autor rada, objašnjava: “ovo je jedina metoda koju imamo za identifikaciju objekata poput planeta male mase koji plutaju slobodno i čak pradavnih crnih rupa. Oduševljava me mogućnost korištenja gravitacije za otkrivanje objekata koje nikad ne bismo mogli direktno vidjeti.”

Prva od Mnogih Otkrića

Otkriće lutajućeg planeta približne mase Zemlje koje je donijela ova studija tek je drugo te vrste. Znanstvenici kažu da su lutajući planeti šest puta češći od planeta koji orbitiraju oko zvijezda.

Unutar nekoliko desetljeća prešli smo od propitivanja je li naš solarni sustav jedinstven, do otkrivanja preko 5,300 planeta izvan njega. Iako je većina ovih otkrića masivna ili u blizini svojih zvijezda, lutajući planeti čine se usporedno malenima. “Lutajući planeti veličine Zemlje češći su od onih masivnijih,” rekao je Sumi, dodajući, “razlika u masama između planeta vezanih za zvijezde i onih koji slobodno plutaju ključna je za razumijevanje mehanizama formiranja planeta.”

Stvaranje svjetova je kaotičan proces, s nebeskim tijelima koja gravitacijski djeluju jedno na drugo dok stabiliziraju svoje orbite. Planeti s malo mase nisu čvrsto vezani za svoju zvijezdu, što rezultira time da neki od njih budu izbačeni u svemir da započnu samotno postojanje u međuzvjezdanoj sjeni.

Buduće Perspektive

Događaji mikroskopskog lećenja koji otkrivaju ove samotne planete izuzetno su rijetki, pa je ključ za pronalaženje više takvih šire područje pretrage. Točno to će teleskop Roman napraviti nakon svog lansiranja u svibnju 2027. Naoki Koshimoto, koji je vodio rad na otkrivanju potencijalnog lutajućeg planeta veličine Zemlje, rekao je: “Romanov širok pogled i oštar vid omogućit će nam da proučavamo objekte detaljnije nego što možemo koristeći samo zemaljske teleskope.”

Dok su ranije procjene sugerirale da bi Roman mogao otkriti 50 lutajućih planeta veličine Zemlje, novi nalazi predlažu potencijal za otprilike 400 takvih planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube