kozmos.hr
Astronomija

Astronomi istražuju misteriozni izvor ultravisoke energije u dubokom svemiru

Astronomi istražuju misteriozni izvor ultravisoke energije u dubokom svemiru
objavljeno

U svjetlu najnovijih istraživanja, timovi sa Sveučilišta Maryland i Michigan Technological University usmjerili su svoje teleskope na enigmatičan izvor gamma zračenja iznimno visoke energije. Rezultati njihova rada mogli bi nam pomoći razotkriti tajne najmoćnijih kozmičkih emisija.

Gamma zračenje je ključ za otkrivanje mnogih svemirskih misterija. Postoje dvije dominantne kategorije: vrlo visokoenergetska (VHE) zračenja s energijama fotona između 100 GeV i 100 TeV, te ultra visokoenergetska (UHE) zračenja s energijama fotona koje premašuju 0,1 PeV. Unatoč fascinantnoj prirodi ovih zračenja, njihova je pozadina još uvijek obavijena tajnom. Astronomi neprekidno tragaju za ovakvim izvorima želeći razumjeti njihovu pravu narav.

Misterija kozmičkih emisija

Vodeći tim sa Sveučilišta Maryland, Sajan Kumar, fokusirao se na specifičan izvor UHE gamma zračenja po imenu LHAASO J2108+5157. Ovaj izvor, čije je proširenje manje od 0,39 stupnjeva, u direktnoj je vezi s molekularnim oblakom udaljenim od nas za 10.700 svjetlosnih godina.

Do sada, za LHAASO J2108+5157 nisu bili poznati povezani X-zračni izvori. No, zabilježen je eklipsni binarni sustav kao najbliže X-zračno tijelo. Budući da u blizini nema dominantnih pulsara ni ostataka supernova, identificiranje izvora ovog gamma zračenja postaje izazovno. Kao mogući modeli navode se hadronski i leptonički.

Za bolje razumijevanje, Kumarov tim koristio je dva teleskopa: VERITAS i HAWC, kako bi pružio jasniju sliku o porijeklu UHE gamma zračenja.

Osvjetljavanje porijekla emisija

Iako njihova potraga nije otkrila značajne emisije direktno vezane za LHAASO J2108+5158, tim je proveo detaljnu spektralnu analizu okoline LHAASO J2108+5157. Rezultati su bili konzistentni s prethodnim istraživanjima, naginjući leptoničkom modelu. No, situacija postaje zanimljivija s otkrićem novog molekularnog oblaka u blizini LHAASO J2108+5157, što je sada povezano s njegovim gamma zračenjem.

“Moguće je da gamma zrake potječu iz hadronskih procesa. Čini se da je ovaj molekularni oblak glavna točka interesa za kozmičke čestice, koje potiču od nepoznatih PeVatrona,” zaključuje istraživački tim. No, priča ovdje ne završava. Smatraju da su dodatna istraživanja, posebno s CTA i analizama X-zračenja, neophodna za potpunije razumijevanje fenomena LHAASO J2108+5157.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.