kozmos.hr
Jeste li znali?

Astronauti na ISS-u prate uragan Henri: “Čuvajte se prijatelji”

Uragan Henri. Izvor: NASA/Megan McArthur.
objavljeno

Astronauti i sateliti pratili su uragan Henri iz svemira dok se sjeveroistočni SAD spremao za oluju. “Čuvajte se prijatelji”, izjavila je astronautkinja Megan McArthur.

Henri

Tropska oluja Henri pogodila je u nedjelju Rhode Island na istočnoj obali SAD -a, isključujući struju stotinama tisuća Amerikanaca. Oluja je čupala drveće i donijela rekordne količine padalina (15 centimetra kiše).

Henri je rijetka tropska oluja koja se formirala uslijed zagrijavanja površinskog sloja oceana. Ciklone postaju sve snažnije i nose sve više vode prijeteći obalnim zajednicama širom svijeta, smatraju znanstvenici. Milijunima stanovnika Nove Engleske i Long Islanda rečeno je da se pripreme za dane bez struje i olujne udare.

U Newarku, New Jersey, poplave su izazvale pustoš, a hitne službe spasile su 86 ljudi, uključujući 16 djece, iz potopljenih vozila. U Helmetti, dobrovoljni vatrogasci evakuirali su stanovnike iz domova kojima je prijetila poplava. Više od 400 letova otkazano je u njujorškim zračnim lukama.


Dobrovoljni vatrogasci u akciji spašavanja u Helmetti. Izvor: phys.org.
Dobrovoljni vatrogasci u akciji spašavanja u Helmetti. Izvor: phys.org.

Astronauti na ISS-u primijetili nadolazeću oluju

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici uočili su Henrija u subotu iz orbite. “Upravo smo preletjeli Istočnu obalu i vidjeli uragan Henri”, napisala je NASA -ina astronautkinja Megan McArthur na Twitteru dijeleći fotografiju oluje iz svemira. “Čuvajte se prijatelji.”

Meteorološki satelit Goes-East pratio je Henri dok je prilazio istočnoj obali SAD-a, kao i uragan Grace koji je u četvrtak stigao do Meksika. Jedan video sa satelita prikazuje obje oluje kako ‘vrte’ Atlantik.

Izvor: NOAA/Goes East.
Izvor: NOAA/Goes East.

NASA -in satelit Terra uočio je Henrija u petak dok se pretvarao u snažnu tropsku oluju.

Udari od 120 kilometara na sat

Uragan Henri prvi je uragan koji je stigao na područje Nove Engleske u gotovo 30 godina. Posljednji koji je pogodio Novu Englesku bio je uragan Bob 1991. godine.

Od nedjelje u 8 sati ujutro, Henri je imao stalne nalete vjetra od 120 km/h, prema američkom Nacionalnom centru za uragane.

https://kozmos.hr/znanstvenici-u-soku-grmljavinske-oluje-haraju-arktikom/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Malik T. (22. kolovoza 2021.), Astronauts and satellites watch Hurricane Henri from space as US Northeast braces for storm, “Stay safe friends,” astronaut Megan McArthur says, Space.com (preuzeto 23. kolovoza 2021.)

Hutchsion P. (23. kolovoza 2021.), Rare tropical storm lashes northeastern United States, Phys.org (preuzeto 23. kolovoza 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.