kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astrobiolozi u novom istraživanju nastoje predvidjeti život ‘kakvog ne poznajemo’
Svemir

Astrobiolozi u novom istraživanju nastoje predvidjeti život ‘kakvog ne poznajemo’

Biokemija. Izvor: Depositphotos.com
objavljeno

U potrazi za životom u svemiru, znanstvenici često koriste život na Zemlji kao referentnu točku, no što ako je biokemija na drugim planetima različita od one koja nam je poznata?

Život kakav ne poznajemo

U potrazi za izvanzemaljskim životom, znanstvenici su često padali u zamku traženja životnih oblika nalik onima na Zemlji. Drugim riječima, tražili smo ‘život kakav poznajemo’ na Zemlji. Ovo proizlazi iz činjenice da astrobiolozi naprosto nemaju alate za predviđanje ‘života kakvog ne poznajemo’.

Ipak, u novom istraživanje objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences, tim znanstvenika pozabavio se ovim ograničenjem nastojeći indentificirati univerzalne obrasce u kemiji života za koje se čini da ne ovise o specifičnim molekulama. Novi rad stoga pruža priliku za predviđanje značajki izvanzemaljskog života s različitom biokemijom od života na Zemlji. “Želimo pronaći nove alate za identificiranje pa čak i predviđanje značajki ‘života kakvog ne poznajemo'”, smatra koautorica studije, Sara Imari Walker sa Sveučilišta Arizona State.


“Da bismo to učinili, cilj nam je identificirati univerzalne zakone koji su primjenjivi ​​na bilo koji biokemijski sustav. To uključuje razvoj kvantitativne teorije o podrijetlu života te korištenje odgovarajuće statistike za usmjeravanje naše potrage za životom na drugim planetima.” dodaje Walker.

https://kozmos.hr/10-razloga-zasto-izvanzemaljci-vjerojatno-nisu-nalik-ljudima/

Novi univerzalni biokemijski principi

Na Zemlji život nastaje putem interakcija između stotina i stotina različitih kemijskih spojeva. Neki od ovih spojeva i reakcija nalaze se u svim organizmima, stvarajući univerzalnu biokemiju za sav život na Zemlji. Taj je pojam univerzalnosti, međutim, specifičan za nama poznatu biokemiju na Zemlji i ne dopušta predviđanja o drugačijim procesima koji još nisu promatrani. “Mi nismo samo molekule u našim tijelima; mi smo kao živa bića, skup interakcija između mnogih molekula od kojih smo sastavljeni”, navodi Walker. “Cilj našeg rada je primijeniti ovaj filozofski princip na provjerljive znanstvene hipoteze.”

Glavni autor Dylan Gagler, magistar na ASU-u i analitičar bioinformatike na Medicinskom centru Langone, Sveučilišta New York, zainteresirao se za univerzalnu biologiju nastojeći bolje razumijeti fenomen postanka života. “To je iznenađujuće težak koncept za definirati. Koliko mi je poznato, život je u konačnici biokemijski proces pa sam iz tog razloga želio istražiti kako život funkcionira na toj razini.” Gagler i Walker došli su do zaključka da su enzimi, kao funkcionalni pokretači biokemije, dobar način da se pristupi ovom konceptu. Koristeći bazu podataka Integrated Microbial Genomes and Microbiomes, zajedno sa svojim suradnicima uspjeli su istražiti enzimski sastav bakterija, arheja i eukariota te tako obuhvatiti većinu Zemljine biokemije.

Koristeći ovaj pristup, tim je uspio otkriti novu vrstu biokemijske univerzalnosti identificirajući statističke obrasce u biokemijskoj funkciji enzima. Time su potvrdili da statistički obrasci potječu iz funkcionalnih principa koji se ne mogu objasniti zajedničkim skupom funkcija enzima koje koriste svi poznati oblici života.

“Identificirali smo novu vrstu biokemijske univerzalnosti pomoću velikih statističkih obrazaca biokemije i otkrili da se mogu primijeniti i na nepoznate oblike života za razliku od tradicionalnih opisa specifičnih molekula i reakcijama koje su zajedničke svom životu na Zemlji, ” smatra koautor studije Hyunju Kim, pomoćni profesor istraživanja na ASU-ovoj Školi za istraživanje Zemlje i svemira. “Ovo otkriće nam omogućuje da razvijemo novu teoriju o općim pravilima života, koja nas potom može usmjeravati tijekom potrage za novim oblicima života.”

“Očekujemo da će ovi rezultati vrijediti bilo gdje u svemiru, a to je uzbudljiva mogućnost koja će nas motivirati u daljnjem radu”, izjavio je koautor studije Chris Kempes s Instituta Santa Fe.


https://kozmos.hr/je-li-izvanzemaljska-inteligencija-uopce-bioloska/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (7. ožujka 2022.), New Astrobiology Research Predicts Alien Life “As We Don’t Know It”, Arizona State University, Scitechdaily.com (pristup 21. ožujka 2022.)

Dylan C. Gagler et al, Scaling laws in enzyme function reveal a new kind of biochemical universality, Proceedings of the National Academy of Sciences (2022). DOI: 10.1073/pnas.2106655119

Anonymous (1. ožujka 2022.), New astrobiology research predicts life ‘as we don’t know it’, Arizona State University, Phys.org (pristup 21. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.