Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Asteroidi blizu Zemlje bogati metalom: Rudnik zlata našeg Sunčevog sustava

Količine određenih metala na asteroidima mogle bi premašiti svjetske rezerve 2020.

Astronomi su predstavili rezultate studija dvaju metalom bogatih Zemljinih asteroida 1986 DA i 2016 ED85. Pokazalo se da su ta tijela doista 85 posto sastavljena od različitih metala i da dolaze iz vanjskog dijela glavnog pojasa asteroida.

Istodobno, količina željeza, nikla, kobalta i metala iz skupine platine u asteroidu DA 1986. prema procjenama može premašiti globalne rezerve, što takva tijela čini zanimljivim sa stajališta vađenja resursa.

Što ako bismo u budućnosti mogli iskorištavati asteroide blizu Zemlje?

Asteroidi bogati metalima

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Vjeruje se da asteroidi bogati metalima predstavljaju jezgre većih, diferenciranih asteroida, čija su kora i plašt izbačeni u svemir snažnim sudarima s drugim objektima. Štoviše, neki od ovih asteroida, osobito (16) Psyche, još uvijek mogu zadržati svoj kameni plašt, a metal prisutan na njihovoj površini mogao je tamo stići kao posljedica erupcija.

Glavni pojas

Neki od najvećih poznatih metalnih asteroida nalaze se u srednjem i vanjskom dijelu Glavnog pojasa, na udaljenosti od 2,65 do 3 astronomske jedinice od Sunca. Karakteriziran visokim albedom, smatraju se matičnim tijelima željeznih meteorita.

Identificirani tajanstveni objekti unutar asteroidnog pojasa našeg Sunčevog sustava

Nova analiza

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Grupa planetarnih znanstvenika pod vodstvom Juana A. Sancheza s američkog Instituta za planete objavila je rezultate analize podataka promatranja asteroida blizu Zemlje 1986 DA i 2016 ED85, provedenih pomoću zemaljskih radio teleskopa i infracrvenog IRTF-a teleskopa. Znanstvenici su htjeli saznati odakle su ta tijela došla i koja su njihova svojstva.

Veličine

Asteroid DA iz 1986. procjenjuje se na 2,8 kilometara u promjeru, dok je ED85 iz 2016. procijenjen na 0,72–1,25 kilometara.

Spektralne karakteristike

Istraživači su utvrdili da spektralne karakteristike ovih tijela odgovaraju asteroidima bogatim metalima, koji čine 15 posto piroksena i 85 posto metala.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvor

Oba asteroida stigla su s vanjskog dijela Glavnog pojasa, a njihov izvor mogao bi biti područje blizu rezonancije gibanja 5: 2 s Jupiterom.

Dio asteroida (16) Psyche?

Postojale su teorije da su asteroidi mogli biti dio (16) Psyche, ali oni su od tada odbačeni. Moguće je da oba tijela imaju zajedničko podrijetlo koje bi moglo biti masivni asteroid u Glavnom pojasu.

Od čega je napravljen asteroid 1986 DA?

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Znanstvenici su također razmatrali ekonomsku atraktivnost DA 1986 u smislu rudarstva. Uzmemo li procijenjenu masu asteroida kao 3,69 × 10 10 metričkih tona, tada bi količina željeza, nikla, kobalta i metala platinske skupine u njemu mogla premašiti svjetske rezerve od 2020. godine, a količina bakra i zlata će biti manje.

Koliko vrijedi DA iz 1986. godine?

Ukupna vrijednost metala sadržanih u asteroidu mogao bi biti oko 11,65 bilijuna dolara.

Misija (16) psyche

Zasad glavna meta istraživanja ostaje asteroid (16) Psyche, za koji se smatra da vrijedi približno 10.000 kvadriliona dolara. NASA razvija automatiziranu međuplanetarnu stanicu Psyche, koja će u svemir krenuti u ljeto 2022. godine i pomoći će znanstvenicima razumjeti svojstva Psyche-a, vratiti sliku o njenoj evoluciji i procijeniti asteroid sa stajališta svemirskog rudarstva.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi.KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori

• de Kleer, K. (n.d.). The Surface of (16) Psyche from Thermal Emission and Polarization Mapping.
 Luntz, S. (2021, October 4). Two metal-rich near-Earth asteroids could be prime candidates for space mining.
• NASA. (n.d.). NASA’s psyche mission moves forward, passing Key Milestone.
 O’Neill, M. (2021, October 5). “mini psyches” give insights into mysterious metal-rich near-earth asteroids that could one day be mined.
SciTechDaily.
• Sanchez, J. А. (n.d.). Physical Characterization of Metal-rich Near-Earth Asteroids 6178 (1986 DA) and 2016 ED85.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Najkvalitetnije slike 42 najveća asteroida u Sunčevom sustavu do sada. Astronomi su predstavili rezultate zemaljskog snimanja najvećih asteroida u Glavnom pojasu, provedenog pomoću teleskopa...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Misija istraživanja asteroida bogatog metalima u sklopu NASA-inog programa Discovery, na dobrom je putu prema lansiranju u kolovozu 2022. Psyche stiže na istoimeni asteroid...

Svemir

Astronomi su uspjeli snimiti slike asteroida neviđenom rezolucijom. Uz pomoć teleskopa ALMA, znanstvenici su proveli točna mjerenja temperature na površini asteroida Psyche. Poznato je...

Oglas