kozmos.hr
Znanost

Antarktički ledeni greben Larsen B raspada se

Ledeni greben Larsen B. Izvor: Earthobservatory.nasa.gov.
objavljeno

Veliki komad leda odvojio se od Antarktičkog poluotoka nakon više od desetljeća.

Veliki komad leda odvojio se od Larsena B

Veliki komad morskog leda, koji je bio pričvršćen za Antarktiku (u zaljevu Larsen B) još od 2011., razdvojio se tijekom nekoliko dana u siječnju 2022., također odnijevši sa sobom komadić ledene police Scar Inlet, veličine američkog grada Philadelphije.

Ledeni greben Larsen B (16. siječnja i 26. siječnja 2022.). Izvor: Izvor: earthobservatory.nasa.gov.
Ledeni greben Larsen B (16. siječnja i 26. siječnja 2022.). Izvor: Izvor: earthobservatory.nasa.gov.

Spektroradiometar umjerene razlučivosti (MODIS) na NASA-inim Terra i Aqua satelitima, snimio je spomenuti antarktički zaljev i njegovu ledenu policu u prirodnoj boji. Desna slika prikazuje zaljev 26. siječnja 2022., nedugo nakon što se led odvojio, dok lijeva slika prikazuje isto područje 16. siječnja 2022. godine.

Znanstvenici još uvijek istražuju razlog odvojanja, ali uranjeno otapanje sezonskog morskog leda duž Antarktike sugerira da je australno ljeto bilo toplo i vlažno. Znanstvenik Rajashree Tri Datta sa Sveučilišta Colorado, Boulder, primijetio je da su fen vjetrovi, pod utjecajem velike atmosferske struje, pomogli destabilizirati ledeni omotač.


Fenomen je očit i u ovoj animaciji sastavljenoj od slika s NOAA-inog GEOS-16 satelita. Razdvajanje leda je zadnji u nizu zapaženih događaja u zaljevu Larsen B, u posljednjih 20 godina.

Ledena polica spriječava ledene pritoke s kopna

Prije 2002. godine, led na Antarktičkom poluotoku tekao je prema moru i ulijevao se u golemu plutajuću ledenu policu poznatu kao Larsen B. Polica je pomogla zaustavljale ledene pritoke s kopna, potiskujući ih i usporavajući njihov tok prema moru.

No, početkom 2002. polica je naglo pukla. S 3.250 kvadratnih kilometara leda koji je iznenada nestao, ledenjaci su se stanjili i brže tekli u otvoreno more. Nakon kolapsa Larsena B, kopneni morski led rastao je na morskoj vodi svake zime, ali se u potpunosti otapao tokom ljeta.

Unatoč tome, morski led koji je počeo rasti krajem ožujka 2011. zadržao se. “Bio je to prvi put od kolapsa ploče početkom 2002. da je zaljev Larsen B zaleđen i ostao zamrznut kroz višestruka australna ljeta”, rekao je Christopher Shuman, NASA/UMBC glaciolog.

https://kozmos.hr/veliko-odlamanje-ledenjaka-otkriva-morsko-dno-antarktika-nakon-5-desetljeca/

Otopljena voda i ledenjaci povećavaju razinu mora

Morski led se tijekom ljeta lagano povlačio na svojim rubovima, a njegova je površina povremeno bila prekrivena vodom, ali se led zadržao sve do ovog siječnja. Satelitske slike često oblačne regije pokazuju da se raspad dogodio između 19. i 21. siječnja 2022.

Morski led se rascijepio i otplutao od obale, zajedno sa santama leda s pročelja ledenjaka Crane i njegovih susjeda na sjeveru i jugu. Shuman misli da su jaki odljevi leda iz ledenjaka Flank i Leppard vjerojatno proširili pukotinu koja je dovela do toga da je ledena polica Scar Inlet (južni ostatak ledene police Larsen B) ispustila nekoliko velikih santi leda.


U usporedbi s masivnom ledenom pločom (poput originalnog Larsena B), morski led u blizini kopna sada je manje  učinkovit u zadržavanju toka ledenjaka prema moru, ali i dalje igra važnu ulogu. Ovo ljetno raspadanje morskog leda u zaljevu važno je jer, za razliku od otopljene vode iz ledene police, santi leda te morskog leda, otopljena voda iz ledenjaka povećava volumen oceana i izravno pridonosi porastu razine mora.

Budući da je morskog leda sada nestalo, “vjerojatnost je da će se pritisak smanjiti na svim ledenjacima u zaljevu Larsen B i da će uskoro doći do dodatnih gubitaka kopnenog leda”, rekao je Shuman.

https://kozmos.hr/top-10-zanimljivosti-o-antarktici/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Hansen K. (26. siječnja 2022.), Larsen B Embayment Breaks Up, Earthobservatory.nasa.gov (pristup 3. veljače 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.