kozmos.hr
Znanost

Obilje života otkriveno ispod antarktičkog ledenog pokrova

autor
objavljeno

Tim znanstvenika otkrio je nevjerojatan broj živih organizama koji živi ispod antarktičkog ledenog pokrova – i to kilometrima od najbližeg otvorenog mora!

Život ispod leda?

Daleko ispod ledenih pokrova Antarktika, ima više morskog života nego što se očekivalo, otkriva nedavna studija u časopisu Current Biology.

Unatoč tome što zauzimaju gotovo 1,6 milijuna km2, ledene police su među najmanje poznatim sredinama na Zemlji. Život je viđen u ovim vječnim mračnim, hladnim i mirnim staništima na kameri, ali rijetko je proučavam.

Koristeći vruću vodu, tim istraživača s Instituta Alfred Wegener (AWI), Helmholtz Centra za polarna i morska istraživanja, Njemačka, izbušio je dvije rupe kroz gotovo 200 metara ledene police Ekström u blizini postaje Neumayer III u jugoistočnom Weddellovom moru tijekiom 2018. godine. Okoliš je oštar i ekstremno hladan (minus 2.2°C).

Prikupljeni fragmenti života na morskom dnu bili su izvanredni i potpuno neočekivani. Unatoč tome što su bili udaljeni nekoliko kilometara od otvorenog mora, bioraznolikost primjeraka koje su prikupili bila je iznimno bogata. Zapravo, bogatiji od mnogih uzoraka otvorene vode pronađenih na kontinentalnom pojasu gdje ima svjetlosti i izvora hrane.


Mnoštvo vrsta

Tim je otkrio nevjerojatnih 77 vrsta – uključujući sabljaste mahovine (životinje od mahovine) kao što je Melicerita obliqua i crve kao što je Paralaeospira sicula; više nego što se dosad znalo za cijelo ovo okruženje.

Vodeći autor dr. David Barnes, morski biolog iz British Antarctic Survey, kaže:

„Ovo otkriće toliko života koji živi u ovim ekstremnim uvjetima potpuno je iznenađenje i podsjeća nas kako je morski život na Antarktiku tako jedinstven i poseban. Nevjerojatno je da smo pronašli dokaze o tolikom broju životinjskih vrsta, od kojih se većina hrani mikro-algama (fitoplanktonom), ali nijedna biljka ili alge ne mogu živjeti u ovom okruženju. Stoga je veliko pitanje kako te životinje ovdje opstaju i napreduju?“

Tim zaključuje da mora biti dovoljno algi koje se nalaze ispod ledene police iz otvorene vode kako bi potaknule snažnu mrežu hrane. Mikroskopski pregled uzoraka pokazao je da je, iznenađujuće, godišnji rast četiri vrste bio usporediv sa sličnim životinjama u otvorenim morskim staništima antarktičke police.

Iznenađujuća otkrića

Koautor dr. Gerhard Kuhn (AWI), koji je koordinirao projekt bušenja, kaže:

Još jedno iznenađenje bilo je saznanje koliko dugo ovdje postoji život. Ugljično datiranje mrtvih fragmenata ovih životinja s morskog dna variralo je od sadašnjosti do prije 5800 godina. Dakle, unatoč tome što je prostor udaljen 3-9 km od najbliže otvorene vode, oaza života mogla je postojati neprekidno gotovo 6000 godina ispod ledene police. Samo uzorci s morskog dna ispod plutajuće ledene police ispričat će nam priče iz njezine prošlosti.“

Trenutne teorije o tome kakav bi život mogao preživjeti pod ledenim policama sugeriraju da cijeli život postaje manje bogat kako se udaljavate od otvorene vode i sunčeve svjetlosti. Prošle studije su pronašle neke male pokretne čistače i grabežljivce, kao što su ribe, crvi, meduze ili kril, u tim staništima. No, očekivalo se da će organizmi koji se hrane filterom – koji ovise o opskrbi hranom odozgo – među prvima nestati dalje ispod leda.


Tim također napominje da s klimatskim promjenama i kolapsom ovih ledenih polica ističe vrijeme za proučavanje i zaštitu ovih ekosustava.

Dva istraživača putuju preko Antarktike kako bi pripremili ljude za izazove Marsa

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

David K.A. Barnes et al., „Richness, growth, and persistence of life under an Antarctic ice shelf,“ Current Biology 31/24 (2021).

Anonymus (20. prosinca 2021.), „Abundance of life discovered beneath an Antarctic ice shelf,“ eurekalert.org (pristup 24. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.