kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Američke Svemirske Snage žele pratiti ‘neobične promatračke’ objekte nepoznatog podrijetla u Zemljinoj orbiti
Svemir

Američke Svemirske Snage žele pratiti ‘neobične promatračke’ objekte nepoznatog podrijetla u Zemljinoj orbiti

objavljeno

Američke Svemirske Snage usmjeravaju svoje resurse na identifikaciju i praćenje neidentificiranih objekata koji kruže Zemljinom orbitom. Ovaj pionirski potez odražava rastuću potrebu za boljim razumijevanjem svemirskog okruženja.

U sklopu svojih nastojanja, Komanda za Svemirsku Obuku i Spremnost (ili na Engleskom Space Force’s Space Training and Readiness Command – STARCOM), zadužena za edukaciju i trening osoblja Američkih Svemirskih Snaga, nedavno je izdala dokument pod nazivom “Publikacija Svemirske Doktrine 3-100, Svijest o Svemirskom Području“. Dokument detaljno opisuje što predstavlja svijest o svemirskom području (SDA), naglašavajući važnost identifikacije, razumijevanja, praćenja i kontrole nad različitim objektima u orbiti oko Zemlje.

Dokument ističe ključnu ulogu SDA u održavanju sigurnosti svemirskog okruženja, posebice u praćenju svemirskog otpada, brojnih komercijalnih satelita, svemirskih letjelica neprijateljskih država, te prirodnih opasnosti poput meteoroida i solarnih pjega.

Posebnu pozornost dokument pridaje objektima s “neobičnim promatračkim” karakteristikama i obrascima kretanja koji se ne mogu povezati ni s kojim vlasnikom ili točkom podrijetla. Uzimajući u obzir da se takvi objekti obično lansiraju od strane drugih zemalja, STARCOM naglašava nužnost preciznog praćenja svemirskih objekata i letjelica, kako bi se razumjelo njihovo porijeklo, vlasništvo, potencijalne sposobnosti i namjere operatora.


Publikacija dalje razmatra različite metode za ostvarivanje ove sposobnosti, uključujući upotrebu radarskih sistema, infracrvenih i optičkih senzora, praćenje radiofrekvencija, svemirskih meteoroloških postaja, te korištenje informacija obavještajne zajednice.

Unatoč raznovrsnim metodama koje Američke Svemirske Snage i druge organizacije koriste za praćenje objekata u Zemljinoj orbiti, postoje dokazi o nedavnim događajima koji ukazuju na postojanje objekata koji su ostali neidentificirani.

Niz neidentificiranih objekta

Primjerice, početkom 2022. godine zabilježen je neidentificirani objekt koji se kretao prema Mjesecu. Iako su mnogi pretpostavili da se radi o kineskom pojačalu iz misije Chang’e 5-T1, Kina je opovrgnula te tvrdnje.

Također, u listopadu 2022. godine, primijećeno je kako kineski svemirski avion za višekratnu upotrebu ispušta nepoznate objekte u orbitu. Slično tome, 2014. godine, zabilježen je nepoznati objekt u blizini tri ruska satelita, za koji se vjeruje da bi mogao biti anti-satelitski uređaj ili inspekcijska svemirska letjelica, no njegov identitet nije potvrđen.

U svjetlu ovih i sličnih događaja, Američke Svemirske Snage intenziviraju napore na praćenju svemirskih aktivnosti. U listopadu 2023. godine, Komanda Svemirskih Sistema izabrala je nekoliko privatnih tvrtki za ubrzanje razvoja tehnologija vezanih uz svijest o svemirskom području. Prema izvorima SpaceNews-a, ranije ove godine United Launch Alliance lansirao je tajanstveni svemirski brod Silent Barker Svemirskih Snaga, dizajniran kao “nadzornik” nad satelitima u geosinkronoj orbiti.

Dodatno, Pentagon je 2022. godine osnovao Ured za Rješavanje Anomalija svih Područja (AARO), s misijom detektiranja, identificiranja i pripisivanja “anomalnih, neidentificiranih svemirskih” objekata, kao i onih u zraku ili vodi. Do sada, ured nije pronašao dokaze o izvanzemaljskom porijeklu ovih objekata.

Unatoč prepoznatoj potrebi za većom sviješću o svemirskim aktivnostima, general B. Chance Saltzman, šef operacija Američkih Svemirskih Snaga, u travnju 2023. godine izjavio je da “svemirske sposobnosti za svijest o svemiru još uvijek zaostaju”.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.