kozmos.hr
Znanost

Alarmantne temperature – 2021. još jedna u nizu najtoplijih godina u povijesti

objavljeno

Najnovije nezavisne analize NASA-e i NOAA-a pokazuju da je 2021. godina šesta uzastopna u nizu najtoplijih godina ikada zabilježenih u ljudskoj povijesti.

Zabrinjavajući trend

Globalna prosječna površinska temperatura Zemlje 2021. izjednačena je s 2018. kao šesta najtoplija zabilježena, prema neovisnim analizama koje su izvršile NASA i Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Nastavljajući dugoročni trend zagrijavanja planeta, globalne temperature u 2021. bile su 0.85°C iznad prosjeka za NASA-ino osnovno razdoblje, prema znanstvenicima s NASA-inog Goddard instituta za svemirske studije (GISS) u New Yorku. NASA koristi razdoblje od 1951. do 1980. kao osnovu da vidi kako se globalna temperatura mijenja tijekom vremena.

Zajedno, posljednjih osam godina najtoplije su godine otkako je moderno vođenje evidencije počelo 1880. Ovi godišnji temperaturni podaci čine globalni temperaturni rekord – koji govori znanstvenicima da se planet zagrijava.

Zagrijavanje

Prema NASA-inom temperaturnom rekordu, Zemlja je 2021. bila oko 1.1°C toplija od prosjeka s kraja 19. stoljeća, početka industrijske revolucije.

„Znanost ne ostavlja mjesta sumnji: klimatske promjene su egzistencijalna prijetnja našeg vremena. Osam od 10 najtoplijih godina na našem planetu dogodilo se u posljednjem desetljeću, što je neosporna činjenica koja naglašava potrebu za brzim djelovanjem za očuvanje budućnosti naše Zemlje – i cijelog čovječanstva. NASA-ino znanstveno istraživanje o tome kako se Zemlja mijenja i postaje sve toplija vodit će zajednice diljem svijeta, pomažući čovječanstvu da se suoči s klimom i ublaži njezine razorne učinke,“ rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

Ljudsko djelovanje

Ovaj trend zagrijavanja diljem svijeta posljedica je ljudskih aktivnosti koje su povećale emisije ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova u atmosferu. Planet već vidi posljedice globalnog zatopljenja: arktički morski led topi se, razina mora raste, šumski požari postaju sve jači i obrasci migracije životinja se mijenjaju. Razumijevanje kako se planet mijenja – i koliko brzo se ta promjena događa – ključno je da se čovječanstvo pripremi za topliji svijet i prilagodi na njega.

Meteorološke stanice, brodovi i oceanske plutače diljem svijeta bilježe temperaturu na Zemljinoj površini tijekom cijele godine. Ova zemaljska mjerenja površinske temperature potvrđena su satelitskim podacima iz atmosferskog infracrvenog sondera (AIRS) na NASA-inom satelitu Aqua. Znanstvenici analiziraju ova mjerenja pomoću računalnih algoritama kako bi se nosili s nesigurnostima u podatcima i kontrolom kvalitete kako bi izračunali globalnu prosječnu temperaturnu razliku površine za svaku godinu. NASA uspoređuje tu srednju globalnu temperaturu s njezinim osnovnim razdobljem od 1951.-1980. Ta osnovna linija uključuje klimatske obrasce i neobično vruće ili hladne godine zbog drugih čimbenika, osiguravajući da obuhvaća prirodne varijacije Zemljine temperature.

Porast prosječne temperature

Mnogi čimbenici utječu na prosječnu temperaturu svake godine, kao što su klimatski obrasci La Nina i El Nino u tropskom Pacifiku. Na primjer, 2021. je bila godina La Nine i NASA-ini znanstvenici procjenjuju da je možda ohladila globalne temperature za oko 0.03°C u odnosu na prosjek.

Zasebna, neovisna analiza NOAA-e također je zaključila da je globalna površinska temperatura za 2021. bila šesta najviša od početka vođenja evidencije 1880. Znanstvenici NOAA-e koriste većinu istih sirovih podataka o temperaturi u svojoj analizi i imaju različito osnovno razdoblje (1901.-2000. ) i metodologiju.

„Složenost različitih analiza nije važna jer su signali tako jaki. Trendovi su svi isti jer su trendovi tako veliki,“ rekao je Gavin Schmidt, direktor GISS-a, NASA-inog vodećeg centra za klimatsko modeliranje i istraživanje klimatskih promjena.

NASA-in skup podataka o globalnim površinskim temperaturama za 2021., kao i detalji o tome kako su NASA-ini znanstvenici proveli analizu, javno su dostupni.

Znanstvenici otkrili novog uzročnika velikog izumiranja

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Tylar Greene, Peter Jacobs (13. siječnja 2022.), „2021 Tied for 6th Warmest Year in Continued Trend, NASA Analysis Shows,“ nasa.gov (pristup 14. siječnja 2022.)

Ja sam Filip Šimunjak, student sam završne godine studija ranonovovjekovnog povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme volim čitati i pisati. Svemir, astronomija i astrofizika fasciniraju me od mladosti.