kozmos.hr
Znanost

Znanstvenici otkrili novog uzročnika velikog izumiranja

autor
objavljeno

Tim znanstvenika identificirao je dodatnog uzročnika koji je vjerojatno pridonio masovnom izumiranju prije 250 milijuna godina.

Vulkanska zima

Tim znanstvenika nedavno je analizirao minerale u južnoj Kini koji pokazuju da su erupcije vulkana prije 250 milijuna godina proizvele „vulkansku zimu“ koja je drastično snizila temperaturu na Zemlji. Ta promjena u konačnici je bila jedna u nizu ekoloških učinaka proizašlih iz drugih pojava u to vrijeme.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Science Advances, ispitalo je masovno izumiranje na kraju Perma (EPME), koje je bilo najteže izumiranje u posljednjih 500 milijuna godina, uništivši 80 do 90 posto vrsta na kopnu i u moru.

„Kada bliže pogledamo geološke zapise u vrijeme velikog izumiranja, otkrivamo da je globalna ekološka katastrofa s kraja Perma možda imala više uzroka među morskim i nemorskim vrstama“, kaže Michael Rampino, profesor biologiju Sveučilišta York i jedan od autora rada.


Višestruki uzroci ekološke katastrofe

Desetljećima su znanstvenici istraživali što je moglo uzrokovati ovu globalnu ekološku katastrofu, a mnogi su ukazivali na širenje golemih poplava lave preko onoga što je poznato kao Sibirske zamke – velike regije vulkanskih stijena u ruskoj pokrajini Sibiru. Ove erupcije uzrokovale su ekološki stres, uključujući ozbiljno globalno zagrijavanje zbog vulkanskog ispuštanja ugljičnog dioksida i povezano smanjenje oksigenacije oceanskih voda – potonje je uzrokovalo gušenje morskog života.

Tim znanstvenika razmotrio je i druge čimbenike koji su mogli pridonijeti ekološkoj katastrofi na kraju kraj permskog razdoblja, koje se protezalo od prije 300 milijuna do 250 milijuna godina. Točnije, pronašli su mineralne i srodne naslage na kopnu u južnoj kineskoj regiji – osobito bakra i žive – čija se starost poklopila s masovnim izumiranjem na kraju Perma u nemorskim lokalitetima. Konkretno, ove naslage su obilježile anomalije u njihovom sastavu vjerojatno zbog emisija bogatih sumporom iz obližnjih vulkanskih erupcija (vjerojatno su bili prekriveni slojevima vulkanskog pepela).

Minerali bogati bakrom ukazuju na raširenu vulkansku aktivnost na kraju masovnog izumiranja krajem Perma u različitim regijama južne Kine (A: lokalitet Taoshujing; B: lokalitet Lubei; C: Guanbachong; D: lokalitet Taoshujing; E: lokalitet Longmendong). Svi minerali su bakreni sulfidi, uglavnom malahit – zelene mrlje minerala (Foto: H. Zhang, Nanjing Institute of Geology and Paeontology).

„Aerosoli sumporne kiseline proizvedeni erupcijama mogli su biti uzrok brzog globalnog hlađenja od nekoliko stupnjeva, prije ozbiljnog zatopljenja uočenog tijekom samoga kraja permskog intervala masovnog izumiranja“, objašnjava Rampino.

Nalazi tima sugeriraju da erupcije Sibirske zamke nisu bile jedini uzrok masovnog izumiranja na kraju Perma, te da su ekološki učinci erupcija u Južnoj Kini i drugdje mogli odigrati ključnu ulogu u nestanku cijelog niza vrsta.


Je li izumiranje velikih životinjskih vrsta razlog brze evolucije ljudskog mozga?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Hua Zhang et al., „Felsic volcanism as a factor driving the end-Permian mass extinction,“ Science Advances 7/47 (2021).

Anonymus (17. studenoga 2021.), Scientists Identify New Force Behind Past Mass Extinction Event, nyu.edu (pristup 21. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.