kozmos.hr
Tehnologija

Tim znanstvenika slučajno stvorio prvi warp balon na svijetu

Izvor: LSI
objavljeno

Istraživači financirani od strane DARPA-e (agencije Ministarstva obrane SAD-a) slučajno su stvorili prvi warp balon na svijetu.

Prvi warp balon

Pionir Warp pogona i bivši NASA-in stručnjak za warp pogon dr. Harold G “Sonny” White izvijestio je o uspješnoj manifestaciji stvarnog “Warp balona”. Prema Whiteovim riječima, ovo otkriće njegovog tima Limitless Space Instituta (LSI) postavlja novu početnu točku za one koji pokušavaju proizvesti svemirsku letjelicu na warp pogon.

“Zapravo smo radili za DARPA-u na proučavanju nekih prilagođenih geometrija Casimirove šupljine”, objasnio je White na Forumu o pogonskoj energiji Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku (AIAA) u kolovozu 2021. “U procesu obavljanja tog posla, došli smo do slučajnog otkrića.”

Ne ulazeći u kompliciranu fiziku iza Casimirovih šupljina i primamljivih sila kvantnog razmjera koje se često opažaju u ovim neobičnim strukturama, dovoljno je reći da one ni na koji način nisu bile povezivane s teorijom ili mehanikom warp pogona, sve dosad.


Prostor-vremenski kristali rješavaju desetljećima staru dilemu

Otkriće je došlo slučajno

Čistom slučajnošću ili nekom vrstom osobne sudbine, čini se da je jedan od nekolicine inženjera na planetu koji se prethodno bavio warp pogonom za NASA-u, bio baš na pravom mjestu u pravo vrijeme da primijeti zapanjujuću sličnost njegovog projekta za warp pogon i trenutnog istraživanja Casimirovih šupljina.

“Mislim da je ovo sjajan primjer da ponekad radite posao iz jednog razloga, a nađete nešto drugo što stvarno niste očekivali da ćete pronaći”, rekao je White na konferenciji AIAA.

“Prema mojim saznanjima, ovo je prvi rad u recenziranoj literaturi koji predlaže ostvarivu nanostrukturu za koju se predviđa da će manifestirati pravi, iako skroman, warp balon.”, izjavio je White za TheDebrief.

Tim će testirati lančanu strukturu malih warp balona

“Ovo je potencijalna struktura koju možemo predložiti za izgradnju i koja će generirati negativnu raspodjelu gustoće energije vakuuma, vrlo slične onoj koja je potrebna za Alcubierreov svemirski warp“, objasnio je White.

White i njegov tim također su ocrtali drugi eksperiment koji uključuje nizanje određenog broja ovih mjehurića u konfiguraciju nalik lancu. Ovaj dizajn bi omogućio istraživačima da bolje razumiju fiziku strukture warp mjehurića te kako bi letjelica jednog dana mogla preći stvarni prostor unutar takvog warp mjehurića.

No postavlja se pitanje, kada će ovakvo nešto ‘poletjeti’ u punoj veličini? “Rano je postavljati pitanja o nekoj vrsti stvarnog eksperimenta letenja”, rekao je White za TheDebrief. “Po mom mišljenju, prvi korak je samo istražiti temeljnu znanost na nano/mikro skali”, prije nego što krenemo prema većem plovilu.

Novo istraživanje warp pogona otkriva dosad nepoznate mogućnosti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Worldline numerics applied to custom Casimir geometry generates unanticipated intersection with Alcubierre warp metric, Harold White, Jerry Vera, Arum Han, Alexander R. Bruccoleri and Jonathan MacArthur, Eur. Phys. J. C (2021) 81: 677, https://doi.org/10.1140/epjc/s10052-021-09484-z


Plain C. (6. prosinca 2021.), DARPA Funded Researchers Accidentally Create The World’s First Warp Bubble, TheDebrief.com (pristup 7. prosinca 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.