kozmos.hr
Jeste li znali?

1110. – godina kada je Mjesec “nestao” s neba

objavljeno

Znanstvenici su možda pronašli uzrok “nestanka” Mjeseca.

1110. godine bilo je gotovo nemoguće vidjeti Mjesec sa sjeverne polutke. Prema povijesnim zapisima, naš prirodni satelit bio je prekriven pod neprobojnim slojem vulkanskog pepela. Sve do nedavno, vjerovalo se kako je Mjesec nestao zbog erupcije vulkana Hekla, no znanstvenici su otkrili da se radi o drugom vulkanu.

Postoji hipoteza da je erupcija vulkana Hekle 1104. dovela do velike količine pepela u atmosferi zbog čega je Mjesec bio doslovno nevidljiv na noćnom nebu.

Nova istraživanja pokazalo su da Hekla nije u stanju izbaciti toliku količinu materijala. Do tog zaključka došlo se analizom ledene kore i njenih slojeva od prije 900 godina.

Kako je Mjesec nestao?

Paleoklimatolog Sebastien Guillet sa Sveučilišta u Genevi i znanstvenici pod njegovim vodstvom, istraživali su dostupne materijale i zaključili da je nestanak Mjeseca u Europi, između 1110. i 1120., uzrokovan erupcijom vulkana Asame u Japanu.


Asama je također glavni osumnjičenik za zahlađenje u Europi koje je trajalo nekoliko godina nakon 1109. Znanstvenici ne isključuju mogućnost još nekih vulkanskih erupcija koje su doprinijele zahlađenju i nestanku Mjeseca.

Možete li zamisliti samo jednu erupcije te jačine koja bi zakrila fcijeli Mjesec na dulje vrijeme? Možda se radilo o seriji erupcija diljem svijeta koje nisu zabilježene u povijesnim izvorima.

Bilo je mnogo vulkanskih erupcija od tada koje su imale sličan učinak po život na Zemlji.

Znanstveni izvještaj nazvan je „Klimatski i društveni utjecaji „zaboravljenog“ klastera vulkanskih erupcija 1108.-1110.“. Jako je teško pronaći dokaze i kao što vidimo, većina važnih detalja i informacija su nestale.

Znanstveni tim koristio je nekoliko metoda kako bi došao do dokaza koji povezuju nestanaka Mjeseca 1110. i erupcije vulkana.

U svojem istraživanju srednjovjekovnih zapisa, naišli su na 13 spomena teških uvjeta u Europi oko 1110. uključujući propadanje usjeva i glad.

Ovi faktori sugeriraju na seriju vulkanskih erupcija. Jedina erupcija koju možemo povezati s ovim slučajem je Asama u Japanu. No ipak, Japan je dosta daleko od Europe i teško je zamisliti kako je mogao samostalno izazvati takve klimatske promjene.

Dodatno istraživanje provedeno je za slične slučajeve nakon 1110. Znanstvenici smatraju da se ovo dogodilo više puta nakon vulkanskih erupcija kao što su Huaynaputina 1600. i Krakatau 1883.

Najkonstruktivniji dokazi došli su analizom ledenih kora i godova drveća iz tog perioda. Zasad, znanstvenici se drže teorije da je erupcija Asame odnosno serija vulkanskih erupcija izazvala “nestanak” Mjeseca 1110. Jedina nepoznanica ostaje zašto se ti događaji ne spominju konkretno u povijesnim izvorima.

Gotovo sve je dokumentirano tijekom srednjeg vijeka, no nema spomena devastirajuće serije erupcija i njihovih katastrofalnih posljedica kao što su propast usjeva i dugoročna glad.

Mogućnosti moderne znanosti su nevjerojatne kada uzmete u obzir da se ovakav događaj može iščitati iz ledenih slojeva otprije 900 godina. Gotovo je nezamislivo što sve znanstvenici danas mogu napraviti kako bi popunili povijesne rupe dio po dio. Tko zna što ćemo sve otkriti u budućnosti?


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Dockrill, P. (n.d.). In 1110, The Moon Vanished From The Sky. We May Finally Know Why.
• Guillet, S., Corona, C., Ludlow, F., Oppenheimer, C., & Stoffel, M. (2020, April 21). Climatic and societal impacts of a “forgotten” cluster of volcanic eruptions in 1108-1110 CE.
• Specktor, B. (2020, May 15). Moon’s mysterious disappearance 900 years ago finally gets an explanation.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.