kozmos.hr
 • Naslovnica
 • /
 • Znanost
 • /
 • 10 načina kako možete doprinijeti planetu na Svjetski dan Zemlje 2024
Znanost

10 načina kako možete doprinijeti planetu na Svjetski dan Zemlje 2024

Dim oblak vulkana Kliučevskoj. Ova slika prikazuje najviši aktivni vulkan u Euroaziji koji izbacuje pepeo koji se proširio na stotine kilometara. Zasluge: NASA.
objavljeno

Danas obilježavamo Svjetski dan Zemlje, dan koji nas podsjeća na važnost promicanja održivosti našeg planeta i širenja svijesti o ekološkim izazovima. Ovaj dan, poznat i kao Međunarodni dan Majke Zemlje, globalna je inicijativa koja nas poziva da djelujemo u interesu očuvanja okoliša. Slavi se svake godine 22. travnja.

Ove godine, pod motom “Planeta protiv plastike“, fokusiramo se na borbu protiv plastičnog zagađenja, koje predstavlja ozbiljnu prijetnju za naš ekosustav.

Svaki od nas može doprinijeti boljitku našeg planeta. Evo deset jednostavnih koraka koje možete poduzeti da bi Zemlja postala zdravije mjesto za život:

 1. Ograničite uporabu plastike: Koristite alternativne, ekološki prihvatljive materijale i uvijek sa sobom nosite višekratne torbe, boce i posude.
 2. Reciklirajte i kompostirajte: Pravilno odvajanje otpada značajno može smanjiti količinu materijala koji završava na deponijima.
 3. Štedite energiju: Ugasi svjetla kada ti nisu potrebna i koristi uređaje s visokim energetskim razredom.
 4. Koristite javni prijevoz ili bicikl: Smanjenje korištenja osobnih vozila može drastično smanjiti emisiju štetnih plinova.
 5. Podržavajte obnovljive izvore energije: Razmislite o prelasku na energiju dobivenu iz obnovljivih izvora poput solarne ili vjetroenergije.
 6. Smanjite potrošnju vode: Kratka tuširanja i popravak prokišnjavajućih slavina mogu značajno reducirati gubitak vode.
 7. Kupujte lokalne proizvode: Kupovinom lokalno proizvedene hrane i proizvoda smanjujete ugljični otisak i potičete lokalno gospodarstvo.
 8. Sadi drveće: Drveće absorira ugljični dioksid i proizvodi kisik, čime pridonosi čišćem i zdravijem okolišu.
 9. Obrazujte se i druge: Informiranost o ekološkim pitanjima ključna je za promicanje održivih promjena.
 10. Zalažite se za ekološke zakone i politike: Aktivnim sudjelovanjem u lokalnim i nacionalnim ekološkim inicijativama možete utjecati na donošenje efikasnijih mjera zaštite okoliša.

Male promjene u svakodnevnom ponašanju mogu imati veliki utjecaj na zdravlje našeg planeta. Ovog Dana Zemlje, pozivamo vas da preuzmete inicijativu i postanete dio globalnog pokreta za održivu budućnost.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.